DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMiękkie bożonarodzeniowe pierniczki

Miękkie bożonarodzeniowe pierniczki

Przepisy
8.11.2023

Przygotuj:


• 600 g mąki pszennej
• 150 g cukru pudru
• 200 g ciepłego miodu
• 1 saszetka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 1/2 torebki proszku do pieczenia
• 120 g miękkiego masła
• 2 jajka
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 24 godziny. Rozgrzej piekarnik do 160°. Rozwałkuj przygotowane ciasto i wytnij swoje ulubione kształty. Posmaruj pierniczki roztrzepanym jajkiem. Piecz na papierze do pieczenia do momentu nabrania przez pierniczki złotej barwy, około 12 minut.

Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Najlepsze akcesoria do pieczenia pierniczków: