Majowe łasowanie. Osłódź sobie najpiękniejszy miesiąc wiosny

Makaroniki
Do przygotowania 21 makaroników potrzebne będą:
(ilość jednego nadzienia odpowiada 21 makaronikom)
Owocowe
- piana z 1 dużego białka jajka
- roztwór cukru (55 g cukru i 15 ml wody)
- 55 g cukru pudru
- 55 g mąki migdałowej
- barwnik spożywczy
(ilość jednego nadzienia odpowiada 21 makaronikom)
Owocowe
- 80 g mascarpone,
- 10 g miękkiego masła,
- 80 g dżemu owocowego (np. malinowego),
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g masła,
- 60 g cukru pudru,
- 3 łyżki bitej śmietany,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 ml bitej śmietany,
- 65 g gorzkiej czekolady,
- 10 g masła,
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Delikatnie wymieszaj gorący roztwór cukru do piany z białek i dokładnie ubij. Partiami wmieszaj przesiany cukier puder zmieszany z mąką migdałową do masy z białek. Podziel masę na tyle części, ile kolorów makaroników chcesz przygotować i dodaj barwnik spożywczy. Rozprowadź ciasto za pomocą woreczka do zdobienia do silikonowej formy umieszczonej na blasze do pieczenia, delikatnie stukając nią o blat kilka razy, aby usunąć pęcherzyki powietrza z makaroników. Pozostaw makaroniki do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na 45 minut, aby nie przywarły do powierzchni, a następnie piecz w temperaturze 150°C przez 15-17 minut. Po ostygnięciu napełnij makaroniki wybranym nadzieniem (w przypadku nadzienia czekoladowego musisz podgrzać śmietanę i pozwolić, aby czekolada się w niej rozpuściła, w przypadku innych nadzień po prostu wymieszaj składniki) za pomocą woreczka do zdobienia.
Czy wiesz, że...
Makaroniki pochodzą z Włoch? Zostały przywiezione do Francji przez włoskich cukierników z dworu Katarzyny Medycejskiej, kiedy poślubiła francuskiego króla Henryka II w 1533 roku.

Lemoniada wiśniowa
Potrzebne będą:
- 3 filiżanki wiśni bez pestek
- 2 limonki
- 6 szklanek wody
- 1/2 szklanki cukru granulowanego lub miodu
- lód, plasterki limonki i wiśnie do dekoracji
Limonki dokładnie umyj, pokrój w ćwiartki i umieść w blenderze razem z wiśniami i cukrem. Zmiksuj na miazgę, dodaj 2 szklanki wody i jeszcze raz krótko zmiksuj. Przecedź miąższ przez drobne sitko do wyższego dzbanka, dodaj pozostałą wodę i lód, a następnie podawaj. Na zdrowie!

Tort Sacher
„Sacher” to jeden z najbardziej znanych i nagradzanych czekoladowych deserów na świecie. Pochodzi z Austrii, a swoją nazwę zawdzięcza wiedeńskiemu cukiernikowi o tym samym nazwisku, Franzowi Sacherowi, który po raz pierwszy zaprezentował go w Wiedniu w 1832 roku.
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
- 75 g ciemnej czekolady 55%,
- 3 jajka, 65 g masła,
- 20 g cukru pudru,
- 1 g soli,
- 1 saszetka wanilii w proszku,
- 90 g cukru pudru,
- 65 g zwykłej mąki,
- 50 g dżemu morelowego,
- odrobina masła i mąki do natłuszczenia i oprószenia formy.
- 250 ml śmietanki,
- 375 g gorzkiej czekolady 55%
Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w misce w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek i odstaw na bok. W misce ubij masło z cukrem pudrem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, dodawaj po trochu lekko ubite żółtka, wymieszaj i dodaj roztopioną czekoladę. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodawaj do masy, na koniec dodaj mąkę i ostrożnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Przetnij ciasto wzdłuż, aby uzyskać 3 krążki. Posmaruj je warstwą dżemu i ułóż jeden na drugim. Posmaruj dżemem brzegi oraz całą powierzchnię ciasta.
Przygotowanie ganache: zagotuj śmietankę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie rozprowadź ganache na całej powierzchni ciasta. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 20 minut. Pokrojone ciasto podawaj z bitą śmietaną.
Wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Przetnij ciasto wzdłuż, aby uzyskać 3 krążki. Posmaruj je warstwą dżemu i ułóż jeden na drugim. Posmaruj dżemem brzegi oraz całą powierzchnię ciasta.
Przygotowanie ganache: zagotuj śmietankę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie rozprowadź ganache na całej powierzchni ciasta. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 20 minut. Pokrojone ciasto podawaj z bitą śmietaną.
Co Ci się przyda:
0











