info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

La sauce hollandaise

Przepisy
16.03.2023
białe szparagi z prosciutto i sosem holenderskim na Talerzu płytkim SIENA ø 27 cm


Składniki na sos (dla 2 osób):


150 g masła
2 żółtka
około 3 łyżki wody
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon lub miodowej

Pozostałe składniki:

białe szparagi
niewielkie ziemniaki
natka pietruszki
prosciutto, szynka parmeńska lub jajka w koszulce

Sposób przygotowania:

Sos holenderski przygotuj w kąpieli wodnej. Woda w garnku musi być utrzymywana ściśle przed temperaturą wrzenia, nie może się zagotować. Na garnek połóż szklaną miskę i wlej do niej żółtka z wodą. Musi jej być tyle, ile jest żółtek, tzn. na 2 żółtka użyj około 3 łyżki wody. Następnie dodaj musztardę i stopniowo rozpuszczone masło. Mieszaj sos nad parą przez około 2-3 minuty, dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny. Ubity na gładko sos jest gotowy i przygotowany do podania.
Aby podać kompletną potrawę, przygotuj szparagi. Oczyść je, odkrój końce i ugotuj je w garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 2-3 minuty. Odcedź szparagi. W drugim garnku ugotuj ziemniaki. Szparagi i ziemniaki podawaj na talerzu polanym sosem holenderskim. Przygotowaną potrawę udekoruj plasterkami prosciutto lub szynki parmeńskiej, ewentualnie jajkiem w koszulce. Ziemniaki posyp posiekaną natką pietruszki.