DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyKruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Przepisy
31.05.2023
opis: opis: widok z góry na tartę z truskawkami i rabarbarem w okrągłej ceramicznej białej formie z falowanym brzegiem. Tarta ma przyrumienioną kratkę, pod nią widać owoce, jest posypana cukrem pudrem. Na wierzchu ciasta leżą pokrojone truskawki. Wokół formy z tartą porozrzucane są połówki truskawek i łodyżki rabarbaru.
 

Składniki:

• 380 g mąki tortowej
• 200 g masła
• 120 g cukru pudru
• 1 cytryna
• 2 większe żółtka
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

• 500 g rabarbaru
• 200 g truskawek
• 2 łyżki drobnego cukru
• 2 łyżki skrobi kukurydzianej
• 1 jajko
• 30 g masła
• cukier puder do posypania
 
Miękkie masło, cukier, żółtko, skórkę z cytryny i sól ubij przy pomocy ubijaka. Stopniowo wlewaj sok z cytryn i wymieszaj wciąż ubijając. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko wyrób ciasto. Zapakuj je do folii spożywczej i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na wielkość formy do pieczenia i wyłóż nim formę. Dopasuj krawędzie, a następnie włóż formę do lodówki. Z pozostałego ciasta wykrój za pomocą radełka lub noża paski na kratkę i również je schłodź. Oczyszczony rabarbar pokrojony na kawałki o wielkości około 3 cm
połóż na blasze i posyp cukrem. Pozostaw w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 10 minut, aż zmięknie. Pokrój truskawki na kawałki, wymieszaj z miękkim rabarbarem, skrobią i tą mieszanką wypełnij formę z ciastem. Na powierzchni ciasta ułóż kratkę przy pomocy schłodzonych pasków, natrzyj rozbełtanym jajkiem, między otwory kratki włóż podzielone masło i piecz około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia na około 3 godziny.
 

Mogą się przydać: