DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyKrólik z pokrzywowymi kluseczkami

Królik z pokrzywowymi kluseczkami

Przepisy
20.03.2023


Królik z pokrzywowymi kluseczkami


6 udek z królika
2 marchewki
2 łodyżki selera naciowego
2 cebule
1 pietruszka
100 ml wytrawnego białego wina
3 łyżki musztardy dijon
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
60 ml śmietany
olej do smażenia
2 łyżki mąki tortowej i 2 łyżki masła na zasmażkę
sól i pieprz

Udka królika dopraw solą i pieprzem. W szybkowarze z olejem krótko podpiecz królika, a następnie odstaw go na potem. Wsyp warzywa pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Podsmażaj do momentu, aż się przyrumienią. Dolej wino, pozwól przez chwilę odparować alkoholowi, wlej bulion i włóż podsmażone udka z królika. Dodaj musztardę i gotuj przez około 30 minut w zamknietym szybkowarze. Wyjmij miękkie mięso i przyprawy, sos delikatnie zagęść przygotowaną zasmażką i gotuj przez około 15 minut. Następnie rozmiksuj na gładko i przezedź, dodaj śmietanę i podgrzej.
 
Kluseczki:
120 g mąki tortowej
120 ml mleka
3 łyżki pełnoziasrnistej mąki orkiszowej
100 g mixu świeżej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 jajko
sól i pieprz

Oczyszczoną pokrzywę i czosnek niedźwiedzi zmiksuj w mleku, wymiezaj z roztrzepanym jajkiem i pozostałymi składnikami. Osoloną wodę doprowadź do wrzenia i za pomocą tarki do makaronu przepuść ciasto przez otwory do wody. Gotuj je krótko do momentu, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię, a następnie odcedź.
 
Dodatki: czosnek niedźwiedzi z pokrzywą
liście pokrzywy i czosnku niedźwiedziego
łyżka masła
łyżka wody
sól i pieprz
Oczyszczone i opłukane liście pokrzywy i czosnku przypraw solą oraz pieprzem i pozwól im przez chwilkę zwiednąć na maśle i odrobinie wody.