info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Królik na tymianku

Przepisy
7.03.2024
Składniki:
  • 4 udka królicze
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 50 g boczku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • świeży tymianek do smaku
  • oliwa
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
Do puree ze słodkich ziemniaków:
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g batatów
  • 250-300 ml mleka
  • 100 g masła
  • sól
Makaron z selera naciowego:
  • 300 g makaronu julienne z selera naciowego
  • 0,5 l mleka
  • sól
Sposób przygotowania:
Udka dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, podpiecz na oleju i odstaw na bok. W szybkowarze podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, pietruszkę, marchewkę, seler i boczek na złoty kolor. Wlej wino, pozwól alkoholowi odparować, dodaj wodę, przyprawy, tymianek, mięso i gotuj przez 20 minut. Wyjmij ugotowane mięso i zredukuj płyn do około połowy. Wyjmij przyprawy i zmiksuj warzywa i boczek do konsystencji sosu. Podsmaż udka królika na patelni na oleju na złoty kolor z ząbkiem czosnku i gałązką tymianku dla smaku.
Przygotowanie puree i makaronu:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obierz, przetrzyj, dodaj gorące mleko, roztopione masło i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą. Gotuj selerowy makaron w mleku przez około 4-5 minut, następnie odcedź.

Mogą się przydać: