Królik na tymianku

Składniki:
- 4 udka królicze
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 50 g boczku
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 kulek ziela angielskiego
- świeży tymianek do smaku
- oliwa
- 100 ml białego wytrawnego wina
- mąka pszenna
- sól i pieprz
Do puree ze słodkich ziemniaków:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g batatów
- 250-300 ml mleka
- 100 g masła
- sól
Makaron z selera naciowego:
- 300 g makaronu julienne z selera naciowego
- 0,5 l mleka
- sól
Sposób przygotowania:
Udka dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, podpiecz na oleju i odstaw na bok. W szybkowarze podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, pietruszkę, marchewkę, seler i boczek na złoty kolor. Wlej wino, pozwól alkoholowi odparować, dodaj wodę, przyprawy, tymianek, mięso i gotuj przez 20 minut. Wyjmij ugotowane mięso i zredukuj płyn do około połowy. Wyjmij przyprawy i zmiksuj warzywa i boczek do konsystencji sosu. Podsmaż udka królika na patelni na oleju na złoty kolor z ząbkiem czosnku i gałązką tymianku dla smaku.
Przygotowanie puree i makaronu:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obierz, przetrzyj, dodaj gorące mleko, roztopione masło i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą. Gotuj selerowy makaron w mleku przez około 4-5 minut, następnie odcedź.
Mogą się przydać:
0












