info text
Strona głównaTESCOMA blogJeżynowy cobbler

Jeżynowy cobbler

16.06.2025
Na brązowym ceramicznym talerzyku leży porcja deseru cobbler z jeżynami, kulka lodów w różowym kolorze i trzy jeżyny. W tle czarna dorma do pieczenia z deserer cobbler w środku.

Składniki:

  • 250 g świeżych jeżyn
  • 1 brzoskwinia
  • 80 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 180 g mąki tortowej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 1 cukier cynamonowy
  • szczypta soli
  • olej w sprayu do spryskania naczynia do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Spryskaj naczynie do zapiekania GrandCHEF olejem do form do pieczenia i oprósz mąką krupczatką. Odstaw na bok. W misce ubij masło z cukrem, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i stopniowo dodawaj mleko, ubijając wszystko razem. Rozłóż ciasto w przygotowanym naczyniu, ułóż jeżyny i pokrojoną brzoskwinię na wierzchu, posyp cukrem cynamonowym i upiecz. Piecz na złoty kolor przez około 30 minut.

NASZA WSKAZÓWKA: Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub jeżynowymi.

Pomogą w przygotowaniu: