
Podobnie jak garnki, patelnie należą do niezbędnego wyposażenia kuchni. Codzienne czynności w kuchni wymagają kilku patelni, których zdecydowanie nie powinno zabraknąć w domu. Nie istnieje jedna patelnia do wszystkiego. Różne rodzaje żywności i różne metody gotowania wymagają różnych rodzajów patelni. Są one często specyficzne ze względu na materiał, z którego są wykonane i szczególne zastosowanie, do którego są przeznaczone. Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej płaskiej patelnie, azjatyckie potrawy w woku, risotto w dużej głębokiej patelni, a stek będzie najlepszy z solidnej patelni grillowej.
Patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu są odpowiednie do uniwersalnego użytku, solidne patelnie żeliwne doskonale sprawdzą się na gazie i grillu, a patelnie w całości wykonane z metalu mogą być używane zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. W naszym asortymencie znajdziesz na przykład patelnie ze zdejmowanymi rękojeśćmi, które pozwalają zaoszczędzić miejsce podczas przechowywania.

Zapraszamy do zapoznania się z podstawowymi podziałami i kryteriami wyboru patelni. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu wiemy, które patelnie na pewno Ci się przydadzą. TESCOMA to specjalista w dziedzinie sprzętu i wyposażenia kuchni oraz domu z ponad 30-letnią tradycją.

Przed wyborem konkretnej patelni należy zawsze pamiętać o tych podstawowych kryteriach:
1. przeznaczenie patelni - jakie potrawy będziesz na niej najczęściej przygotowywać
Podstawową patelnią jest tak zwana patelnia uniwersalna, której będziesz używać do potraw przygotowywanych poprzez smażenie i podsmażanie. Istnieją również specjalne patelnie o konkretnych zastosowaniach, takie jak głębokie patelnie, patelnie typu wok, patelnie do robienia naleśników i pankejków, patelnie grillowe itp. Zastanów się więc, których patelni będziesz faktycznie używać w swoim domu, aby zakup był efektywny, i aby nie gromadzić niepotrzebnych naczyń kuchennych, których nie będziesz używać.
2. Rozmiar patelni - dla ilu osób będziesz gotować (liczba porcji)
- Mniejsze patelnie (12-24 cm średnicy) - odpowiednie do gotowania porcji dla 1 do 2 osób.
- Średnie patelnie (26-30 cm średnicy) - idealne do gotowania porcji dla 3 lub więcej osób
- Duże patelnie (średnica 32-36 cm) - odpowiednie do gotowania posiłków dla większej grupy lub do przygotowywania posiłków z jednej patelni (danie główne z dodatkami, np. paella, ragout itp.).
3. Użyty materiał - z jakiego materiału wykonana jest patelnia, tj. na jakiej kuchence lub w jakim piekarniku będzie przygotowywana potrawa (kuchenka elektryczna, gazowa, ceramiczna lub indukcyjna oraz rodzaj piekarnika)
- Powierzchnia zapobiegająca przywieraniu - odporna na zużycie mechaniczne, wymaga minimalnej ilości tłuszczu
- Patelnie tłoczone i kute - wykonane z wysokiej jakości, nietoksycznego aluminium, z nieprzywierającą powierzchnią wewnątrz, kolorową powłoką na zewnątrz, dobrze przewodzi ciepło
- Patelnie odlewane - solidne patelnie, bardziej wytrzymałe i trwalsze, doskonale przewodzą ciepło, mogą być podgrzewane do wysokich temperatur (steki, szybkie opiekanie)

Patelnie uniwersalne
Patelnie uniwersalne są przeznaczone do smażenia i podsmażania potraw, mięsa i warzyw, ale także do przygotowywania prostych dań, takich jak jajecznica. Patelnie te charakteryzują się wysokiej jakości nieprzywierającą powierzchnią i wygodnymi uchwytami różnego typu. Oferujemy patelnie z powłoką gładką lub o charakterze nieoszlifowanego naturalnego kamienia, większość z nich jest przeznaczona na kuchenki, niektóre do piekarnika (zawsze oznaczamy konkretne produkty).

Patelnie głębokie
Głębokie patelnie są przeznaczone do przygotowywania dużych porcji jedzenia. Możesz w nich podsmażać, smażyć, a w niektórych nawet zapiekać potrawy w piekarniku. Głęboka patelnia jest odpowiednio wysoka i pojemna, co stanowi jej główne zalety. W naszym asortymencie znajdziesz patelnie z rękojeścią, z 2 uchwytami, ale także np. kwadratową lub owalną.

Patelnie do naleśników i z 4 wgłębieniami
Są to patelnie o konkretnym przeznaczeniu, jak sugeruje ich nazwa.
Patelnie do naleśników mają obniżoną krawędź, co umożliwia idealne obrócenie podczas smażenia. Na
patelni z 4 wgłębieniami można przygotować również jajka sadzone czy placki ziemniaczane, omlety różnego rodzaju oraz pankejki.

Patelnie do grillowania
I w tym przypadku nazwa podpowiada - te patelnie są przeznaczone do użytku w pomieszczeniach, a niektóre do grillowania na świeżym powietrzu.
Patelnie do grillowania charakteryzują się specjalnymi wgłębieniami na dnie, które naśladują tradycyjny ruszt grillowy. Zwykle mają kwadratowy kształt i nieprzywierającą powłokę (w ofercie mamy również solidne patelnie żeliwne). Znajdziesz u nas także wyjątkowe patelnie, takie jak patelnia bezdymna lub duża prostokątna patelnia ze zdejmowanymi silikonowymi uchwytami.

Wok jest odpowiedni do przygotowywania specjałów z całego świata, nie tylko do kuchni azjatyckiej, gdzie ma najszersze i najczęstsze zastosowanie. Tutaj można wybierać spośród kilku rodzajów
patelni wok, w tym takich, których można używać w piekarniku. Wyjątkowy jest również luksusowy wok PRESIDENT z pokrywką.
Patelnie wok
Specjalne rodzaje patelni:

Patelnie z pokrywkami
Ogromną zaletą
patelni z pokrywką jest to, że można w nich nie tylko smażyć, ale także dusić czy gotować. Dzięki pokrywce można też dłużej utrzymywać wysoką temperaturę potrawy, żywność nie wysycha, a także można ją przenieść do lodówki (dzięki zamkniętej patelni nie wydostaje się z niej zapach). Patelnie te mają atrakcyjny wygląd, więc można również podawać w nich potrawy, będą ozdobą każdego stołu.

Patelnie na indukcję
Gotowanie i smażenie na indukcji jest nowoczesne, szybkie i ekonomiczne. Płyty indukcyjne są powszechnym wyborem w dzisiejszych kuchniach, dlatego też posiadamy
szeroki wybór patelni zaprojektowanych do tego typu ogrzewania. Prawie wszystkie patelnie, z wyjątkiem żeliwnych, są obecnie produkowane tak, aby można ich było używać na indukcji. To od preferencji użytkownika zależy, jaki design, wykończenie, kształt lub rodzaj uchwytów wybierze.

Patelnie do piekarnika
Istnieje wiele potraw, które wymagają najpierw smażenia lub podsmażania, a następnie muszą być zapieczone w piekarniku. Zaoszczędź czas i miejsce, nie ma potrzeby używania dwóch patelni (najpierw patelni, potem naczynia do pieczenia), wystarczy użyć patelni, która jest
odpowiednia również do piekarnika. W naszej szerokiej ofercie znajdziesz różne rodzaje. Możesz wybierać według materiału, wykończenia, metody ogrzewania lub wyglądu.
