info text
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyJak wybrać odpowiednią patelnię?

Jak wybrać odpowiednią patelnię?

opis: Patelnia SteelCRAFT ze stalowym rastrem, a w niej spaghetti z cukinii.
Podobnie jak garnki, patelnie należą do niezbędnego wyposażenia kuchni. Codzienne czynności w kuchni wymagają kilku patelni, których zdecydowanie nie powinno zabraknąć w domu. Nie istnieje jedna patelnia do wszystkiego. Różne rodzaje żywności i różne metody gotowania wymagają różnych rodzajów patelni. Są one często specyficzne ze względu na materiał, z którego są wykonane i szczególne zastosowanie, do którego są przeznaczone. Naleśniki najlepiej smażyć na specjalnej płaskiej patelnie, azjatyckie potrawy w woku, risotto w dużej głębokiej patelni, a stek będzie najlepszy z solidnej patelni grillowej.

Patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu są odpowiednie do uniwersalnego użytku, solidne patelnie żeliwne doskonale sprawdzą się na gazie i grillu, a patelnie w całości wykonane z metalu mogą być używane zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. W naszym asortymencie znajdziesz na przykład patelnie ze zdejmowanymi rękojeśćmi, które pozwalają zaoszczędzić miejsce podczas przechowywania.
opis: Dwie patelnie CHALET z rękojeścią imitującą drewno leżą jedna w drugiej na drewnianej desce do krojenia. W patelni leży kiść pomidorów.
Zapraszamy do zapoznania się z podstawowymi podziałami i kryteriami wyboru patelni. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu wiemy, które patelnie na pewno Ci się przydadzą. TESCOMA to specjalista w dziedzinie sprzętu i wyposażenia kuchni oraz domu z ponad 30-letnią tradycją.
opis: głęboka patelnia z powłoką o charakterze nieoszlifowanego kamienia wypełniona spaghetti bolognese z makaronem tagliatelle

Przed wyborem konkretnej patelni należy zawsze pamiętać o tych podstawowych kryteriach:

1. przeznaczenie patelni - jakie potrawy będziesz na niej najczęściej przygotowywać
Podstawową patelnią jest tak zwana patelnia uniwersalna, której będziesz używać do potraw przygotowywanych poprzez smażenie i podsmażanie. Istnieją również specjalne patelnie o konkretnych zastosowaniach, takie jak głębokie patelnie, patelnie typu wok, patelnie do robienia naleśników i pankejków, patelnie grillowe itp. Zastanów się więc, których patelni będziesz faktycznie używać w swoim domu, aby zakup był efektywny, i aby nie gromadzić  niepotrzebnych naczyń kuchennych, których nie będziesz używać.

2. Rozmiar patelni - dla ilu osób będziesz gotować (liczba porcji)
  • Mniejsze patelnie (12-24 cm średnicy) - odpowiednie do gotowania porcji dla 1 do 2 osób.
  • Średnie patelnie (26-30 cm średnicy) - idealne do gotowania porcji dla 3 lub więcej osób
  • Duże patelnie (średnica 32-36 cm) - odpowiednie do gotowania posiłków dla większej grupy lub do przygotowywania posiłków z jednej patelni (danie główne z dodatkami, np. paella, ragout itp.).
3. Użyty materiał - z jakiego materiału wykonana jest patelnia, tj. na jakiej kuchence lub w jakim piekarniku będzie przygotowywana potrawa (kuchenka elektryczna, gazowa, ceramiczna lub indukcyjna oraz rodzaj piekarnika)
  • Powierzchnia zapobiegająca przywieraniu - odporna na zużycie mechaniczne, wymaga minimalnej ilości tłuszczu
  • Patelnie tłoczone i kute - wykonane z wysokiej jakości, nietoksycznego aluminium, z nieprzywierającą powierzchnią wewnątrz, kolorową powłoką na zewnątrz, dobrze przewodzi ciepło
  • Patelnie odlewane - solidne patelnie, bardziej wytrzymałe i trwalsze, doskonale przewodzą ciepło, mogą być podgrzewane do wysokich temperatur (steki, szybkie opiekanie)
opis: Patelnia z powłoką o charakterze nieoszlifowanego kamienia, a w niej wysmażony stek, czosnek i kiść pomidorków. Po lewej na granatowej ściereczce kuchennej stoi miseczka ze smażoymi pieczarkami.

Patelnie uniwersalne

Patelnie uniwersalne są przeznaczone do smażenia i podsmażania potraw, mięsa i warzyw, ale także do przygotowywania prostych dań, takich jak jajecznica. Patelnie te charakteryzują się wysokiej jakości nieprzywierającą powierzchnią i wygodnymi uchwytami różnego typu. Oferujemy patelnie z powłoką gładką lub o charakterze nieoszlifowanego naturalnego kamienia, większość z nich jest przeznaczona na kuchenki, niektóre do piekarnika (zawsze oznaczamy konkretne produkty).
opis: głęboka patelnia ze stalowymi uchwytami wypełniona daniem z makaronu typu fusilli z warzywami, posypanym startym serem

Patelnie głębokie

Głębokie patelnie są przeznaczone do przygotowywania dużych porcji jedzenia. Możesz w nich podsmażać, smażyć, a w niektórych nawet zapiekać potrawy w piekarniku. Głęboka patelnia jest odpowiednio wysoka i pojemna, co stanowi jej główne zalety. W naszym asortymencie znajdziesz patelnie z rękojeścią, z 2 uchwytami, ale także np. kwadratową lub owalną.
opis: płaska patelnia ze stalową rekojeścią, a na nej przyrumieniony naleśnik. Po prawej talerzyk ze zwiniętymi naleśnikami udekorowanymi malinami, borókami i truskawkami.

Patelnie do naleśników i z 4 wgłębieniami

Są to patelnie o konkretnym przeznaczeniu, jak sugeruje ich nazwa. Patelnie do naleśników mają obniżoną krawędź, co umożliwia idealne obrócenie podczas smażenia. Na patelni z 4 wgłębieniami można przygotować również jajka sadzone czy placki ziemniaczane, omlety różnego rodzaju oraz pankejki.
opis: żeliwna patelnia do grillowania, a na niej wypieczone burgery.

Patelnie do grillowania

I w tym przypadku nazwa podpowiada - te patelnie są przeznaczone do użytku w pomieszczeniach, a niektóre do grillowania na świeżym powietrzu. Patelnie do grillowania charakteryzują się specjalnymi wgłębieniami na dnie, które naśladują tradycyjny ruszt grillowy. Zwykle mają kwadratowy kształt i nieprzywierającą powłokę (w ofercie mamy również solidne patelnie żeliwne). Znajdziesz u nas także wyjątkowe patelnie, takie jak patelnia bezdymna lub duża prostokątna patelnia ze zdejmowanymi silikonowymi uchwytami.
opis: głęboka patelnia wok ze stalową rękojeścią wypełniona azjatycką potrawą.
Wok jest odpowiedni do przygotowywania specjałów z całego świata, nie tylko do kuchni azjatyckiej, gdzie ma najszersze i najczęstsze zastosowanie. Tutaj można wybierać spośród kilku rodzajów patelni wok, w tym takich, których można używać w piekarniku. Wyjątkowy jest również luksusowy wok PRESIDENT z pokrywką.

Patelnie wok

Specjalne rodzaje patelni:

opis: czerwona patelnia z dwoma uchwytami z czarną powłoką nieprzywierającą wypełniona soczystym gulaszem. W tle czerwona pokrywka patelni, wokół cebule, czosnek i szczypiorek.

Patelnie z pokrywkami

Ogromną zaletą patelni z pokrywką jest to, że można w nich nie tylko smażyć, ale także dusić czy gotować. Dzięki pokrywce można też dłużej utrzymywać wysoką temperaturę potrawy, żywność nie wysycha, a także można ją przenieść do lodówki (dzięki zamkniętej patelni nie wydostaje się z niej zapach). Patelnie te mają atrakcyjny wygląd, więc można również podawać w nich potrawy, będą ozdobą każdego stołu.
opis: na drewnianej desce leży jasna ściereczka kuchenna, a na niej leży patelnia wypełniona omletem cesarskim. Ktoś posypuje omlet cukrem pudrem.

Patelnie na indukcję

Gotowanie i smażenie na indukcji jest nowoczesne, szybkie i ekonomiczne. Płyty indukcyjne są powszechnym wyborem w dzisiejszych kuchniach, dlatego też posiadamy szeroki wybór patelni zaprojektowanych do tego typu ogrzewania. Prawie wszystkie patelnie, z wyjątkiem żeliwnych, są obecnie produkowane tak, aby można ich było używać na indukcji. To od preferencji użytkownika zależy, jaki design, wykończenie, kształt lub rodzaj uchwytów wybierze.
opis: patelnia o chropowatej powłoce antyadhezyjnej wypełniona jajecznym omletem udekorowanym liśćmi rukoli. Patelnia ma stalową rękojeść i leży na jasnej ściereczce kuchennej położonej na dużej, drewnianej desce do krojenia. Po prawej łopatka i ubijak, w lewym górnym rogu miseczka pełna pomidorków.

Patelnie do piekarnika

Istnieje wiele potraw, które wymagają najpierw smażenia lub podsmażania, a następnie muszą być zapieczone w piekarniku. Zaoszczędź czas i miejsce, nie ma potrzeby używania dwóch patelni (najpierw patelni, potem naczynia do pieczenia), wystarczy użyć patelni, która jest odpowiednia również do piekarnika. W naszej szerokiej ofercie znajdziesz różne rodzaje. Możesz wybierać według materiału, wykończenia, metody ogrzewania lub wyglądu.
opis: komplet patelni z odłączaną rękojeścią. Patelnie wypełnione różnymi potrawami: warzywami, klopsikami w sosie i ziemniakami Hasselback

Czy wiesz, że...

W naszym asortymencie znajdziesz również inne rodzaje patelni. Na przykład kwadratową, dwustronną patelnię,  patelnię z żaroodpornymi nóżkami zapobiegającymi uszkodzeniom mechanicznym przeznaczoną na indukcję, lub zestawy patelni (dwóch lub trzech z jedną zdejmowaną rękojeścią) i wiele innych.