info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyJak przygotować soczystego kurczaka na grillu

Jak przygotować soczystego kurczaka na grillu

Grillowany kurczak to klasyk, który nigdy się nie starzeje. Bez względu na to, czy grillujesz całego kurczaka, czy też poporcjowane części, dobrym pomysłem jest marynowanie mięsa, aby zachować jego soczystość. Ważne jest, aby marynować mięso wystarczająco długo, aby nasiąkło marynatą i zachowało soczystość oraz kruchość po grillowaniu.
Trzy podudzia z kurczaka leżą na drewnianej desce, wokół rozsypana gruboziarnista sól. W lewym dolnym rogu dwie białe miseczki z przyprawami. W lewym górnym rogu gałązka świeżego rozmarynu. W prawym górnym rogu dzbanuszek z oliwą, a obok dwie ostre, czerwone papryczki.

Marynata olejowa, jogurtowa, azjatycka lub piwna

Istnieje wiele rodzajów marynat. Podstawą jest płynny składnik i sypkie przyprawy lub zioła. Użyj na przykład oleju, piwa, wina, sosu sojowego lub jogurtu. Dodaj ulubione przyprawy, suszone lub świeże zioła. Możesz również dodać swoje ulubione aromaty. Zamarynuj mięso w tej mieszance i odstaw do lodówki.

Proste zasady prawidłowego marynowania:
  1. Marynata musi być wystarczająco płynna, więc nie oszczędzaj na oleju (i innych płynach, jeśli są częścią marynaty). Nie musisz się martwić, że jedzenie będzie zbyt tłuste, ponieważ olej będzie stopniowo odpiekał się podczas grillowania.
  2. Wołowinę lub wieprzowinę najlepiej marynować przez 24 godziny przed grillowaniem, aby marynata została w pełni wchłonięta (co najmniej 2 godziny przed grillowaniem). W przypadku kurczaka wystarczy krótszy czas marynowania , a ryby marynuje się najkrócej.
  3. Oszczędzaj na soli. Jeśli używasz kupnej mieszanki do grillowania, zazwyczaj zawiera ona już sól, więc nie ma potrzeby dodawania jej więcej.
Stos wypieczonych podudzi z kurczaka leży na okrągłej, czarnej płycie z naturalnego łupka, obok nich biała miseczka z dipem z chilli. Wokół mięsa leżą małe, ostre papryczki, wyszystko posypane jest posiekaną, świeżą natką pietruszki.

Przepis na pyszną marynatę miodową:

Składniki:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, aby połączyć smaki i zamarynować mięso. Możesz dodać ulubione zioła lub niewielką ilość zmiażdżonego czosnku do marynaty, aby uzyskać lekko pikantny smak. Pozostałą marynatę można wykorzystać do nacierania mięsa podczas samego grillowania.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej interesujących faktów na temat grillowania, zapoznaj się z tym artykułem, aby dowiedzieć się o różnych rodzajach steków, stopniach wysmażenia i dwóch przepisach na pyszności z grilla.

Pomogą w przygotowaniu marynaty: