• Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyJak przygotować gęś oraz inne świętomarcińskie porady

Jak przygotować gęś oraz inne świętomarcińskie porady

Przepisy
26.10.2021
świętomarcińskie porady - obrazek

Doskonałą gęś przygotujesz tylko z odrobiną cierpliwość. Jedynie poprzez wolne pieczenie zyska ona idealną delikatność i soczystość. Taką radę otrzymaliśmy od wybitnego szefa kuchni i możemy potwierdzić, że działa. Wszystko jednak trzeba rozpocząć z wyprzedzeniem  ;-)
Brytfanna z pokrywą PREMIUM 39 x 22 cm - obrazek
Aby pieczeń była naprawdę soczysta i wypieczona na złoto, zadbaj o to aby mieć czas na rozpoczęcie jej przygotowywania dzień wcześniej. Błędem byłoby wyciągnięcie gęsi prosto z lodówki czy zamrażarki i włożenie jej prosto do piekarnika. Wyciągnij ją z lodówki na trzy godziny przed pieczeniem i pozostaw na blacie kuchennym lub w innym ciepłym miejscu, aby odpoczęła. W ten sposób zapobiegniesz szokowi termicznemu, który nie jest dobry dla żadnej pieczeni. Podczas oczekiwania możesz usunąć z gęsi zapomniane piórka.
Kminek, sól i czas ;-)
Przyprawy nie wymagają żadnych eksperymentów. Smak gęsiny jest wystarczająco wyrazisty, a do przyprawienia wystarczy sprawdzona para – sól i kminek. Jeżeli jednak zatęsknisz za innym wariantem, możesz włożyć do środka gęsi pokrojone jabłka, gruszki lub posmarować ją miodem na chwilę przed zakończeniem pieczenia.

W przypadku gęsi kluczową rolę odgrywa czas pieczenia. Gęś powinno się piec powoli w niskiej temperaturze, idealny czas pieczenia to 12 – 15 godzin. Rozgrzej więc piekarnik do temperatury 70 – 80 °C już wieczorem i włóż do niego gęś. Piecz ją przykrytą i zapomnij o jej ciągłym kontrolowaniu. Najlepiej jeśli pójdziesz spać i po prostu pozostawisz ją w piekarniku. Zabrania się odkrywania pokrywki czy przekłuwania mięsa. Nie musisz się obawiać, że w ciągu nocy mięso się przypali. Wręcz odwrotnie, podczas powolnego pieczenia gęś wypuści tłuszcz i rano będzie wyglądać raczej jak duszona, a nie pieczona. Godzinę przed zakończeniem pieczenia zwiększ temperaturę do 180 °C, polej gęś sosem i pozwól się jej zezłocić.

Czego będziesz potrzebować?

Brytfanna z sprytnymi uchwytami i silikonowymi nóżkami


Nowoczesna forma do pieczenia powinna mieć właśnie te dwa gadżety – żaroodporne silikonowe nóżki, dzięki którym gorącą formę do pieczenia i potrawę można bezpiecznie postawić bezpośrednio na blacie kuchennym lub stole zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, oraz niepowtarzalne „wyprofilowane” uchwyty do bezpiecznego i wygodnego przenoszenia, które można łatwo chwycić, nawet w kuchennych rękawicach lub łapką, i które przydają się, zwłaszcza jeśli chcesz zdjąć tylko pokrywkę.

WYBIERZ KSZTAŁT

Pełne smaku knedliki, które przygotujesz w mgnieniu oka

Do gęsiny idealnie pasują knedliki. Jeśli nie lubisz przygotowywać knedlików w domu, z unikatową formą DELLA CASA możesz to zrobić bez obaw! Łatwo przygotujesz knedlik ziemniaczany, chlebowy, wiedeński czy bezglutenowy, wszystkie przepisy są częścią opakowania. Knedliki możesz ugotować na parze, a jeśli rzeczywiście bardzo się spieszysz także w mikrofalówce.
 

Nie może zabraknąć wina – jak najłatwiej je otworzyć?

 
Elektrycznym korkociągiem UNO VINO – łatwo i szybko otworzysz wszystkie typy butelek z korkiem z białym, różowym i czerwonym winem. Dzięki mocnemu silniczkowi i wysokiej jakości spirali z powłoką antyadhezyjną otwieranie win z korkociągiem UNO VINO jest bezpieczne, szybkie i przebiega bez wysiłku. Do komfortowego użycia otwieracz został wyposażony także w przecinacz folii ukryty w uchwycie korkociągu i niebieskie podświetlenie LED spirali.