info text
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyJak gotować w szybkowarze: Przewodnik po szybkim i wydajnym gotowaniu

Jak gotować w szybkowarze: Przewodnik po szybkim i wydajnym gotowaniu

Szybkowar, znany również jako kociołek Papina, to świetne narzędzie, które ułatwia gotowanie. Jest nawet o 70% bardziej energooszczędny, ponieważ skrócony czas gotowania oszczędza energię. Ponadto żywność zachowuje więcej smaku i składników odżywczych. Szybkowar wykorzystuje zwiększone ciśnienie do przyspieszenia gotowania, co przynosi szereg korzyści. Jeżeli wybór szybkowaru jeszcze przed Tobą lub chcesz sprawdzić jego prawidłowe użytkowanie, czytaj dalej.
opis: Szybkowar ULTIMA 4,0 l stoi na drewnianej desce do krojenia stoi przy okiennym parapecie

3 powody, dla których warto używać szybkowaru:

  • Oszczędność czasu - na przykład można gotować rośliny strączkowe lub mięso w ułamku zwykłego czasu.
  • Więcej smaku i witamin - dzięki mniejszej ilości wody i krótszemu czasowi gotowania żywność nie straci swojego naturalnego smaku ani składników odżywczych.
  • Niższe zużycie energii - szybsze gotowanie oznacza oszczędność energii elektrycznej lub gazu.

Co można gotować w szybkowarze?

Maso - obrázek
Mięso
Gulasz wołowy, duszone udka z kurczaka lub łopatka wieprzowa będą gotowe szybciej i wyjątkowo miękkie.
Luštěniny - obrázek
Rośliny strączkowe
Fasola, ciecierzyca lub soczewica nie wymagają długiego namaczania i gotują się w kilka minut.
Polévky - obrázek
Zupy i buliony
Zamiast długiego gotowania bulionu, wystarczy użyć szybkowaru, aby uzyskać szybką i smaczną zupę.
Přílohy - obrázek
Przystawki
Ziemniaki, ryż lub warzywa będą gotowe w ułamku czasu.

Podstawowe wskazówki dotyczące bezpiecznego gotowania w szybkowarze

  • Sprawdź zawór: Upewnij się, że jest czysty i działa przed każdym użyciem.
  • Wystarczająca ilość płynów: Podczas gotowania w szybkowarze należy używać wystarczającej ilości płynów - zgodnie z instrukcją.
  • Napełnianie garnka: Napełnij garnek nie więcej niż do 2/3, w przypadku roślin strączkowych, zup lub ryżu, które zwiększają swoją objętość, tylko do połowy.
  • Uszczelnianie i zwiększanie ciśnienia: szczelnie zamknij garnek, podgrzewaj na dużej mocy, aż osiągnie wymagane ciśnienie, co poznasz po wskaźniku ciśnienia.
  • Kontrola temperatury: gdy garnek osiągnie ciśnienie, zmniejsz temperaturę do minimum i utrzymuj stabilne ciśnienie.
  • Uwalnianie ciśnienia: Zawsze uwalniaj parę dopiero po zdjęciu garnka z kuchenki. Gdy wskaźnik ciśnienia spadnie, można bezpiecznie otworzyć garnek.
  • Przeczytaj instrukcjęKażdy szybkowar ma swoją specyfikę, dlatego zawsze należy zapoznać się z instrukcją obsługi.
opis: Szybbkowar ULTIMA 6,0 l

Jakość szybkowarów TESCOMA

Gotowanie w szybkowarach TESCOMA jest łatwe, bezpieczne i wydajne. Szybkowaru nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Szybkowary można kupić pojedynczo lub w zestawie. Klasyczne modele mogą być używane na wszystkich rodzajach ogrzewania - gazowym, ceramicznym i indukcyjnym.
Postępem w tej kategorii jest szybkowar elektryczny PRESIDENT, który łączy wielofunkcyjność ze sprawdzonymi zasadami działania szybkowaru. Ten zaawansowany szybkowar oferuje szeroki zakres funkcji i opcji. Użytkownik może dostosować określone parametry dla wybranych programów: niskie lub wysokie ciśnienie robocze, wybór trzech poziomów intensywności gotowania i indywidualnie regulowany czas gotowania. Oprócz klasycznego gotowania pod ciśnieniem, urządzenie umożliwia również powolne gotowanie, gotowanie na parze lub smażenie. Inne zalety obejmują funkcję opóźnionego startu oraz utrzymywania temperatury serwowania. Nie potrzebujesz płyty grzewczej, więc możesz go używać na działce lub na wakacjach.
opis: Elektryczny szybkowar PRESIDENT 5,5 l, wielofunkcyjny, po lewej w tle drewniana deska do krojona, a na niej ziemniak, cebula, marchewka, przyprawy i brokuły.