info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyInstrukcja przygotowania marynaty do grillowania mięsa

Instrukcja przygotowania marynaty do grillowania mięsa

Każdego roku z niecierpliwością czekamy na sezon grillowy i Ty z pewnością też! Przed rozpoczęciem sezonu zalecamy sprawdzenie sprzętu, zwłaszcza grilla i akcesoriówdo grillowania. Jeśli wszystko jest odpowiednio przygotowane, produkty na grilla kupione, przygotuj swoje ulubione marynaty, aby nadać potrawom smaku i aromatu. Przygotowanie domowej marynaty nie jest trudne, podpowiemy jak to zrobić.

Marynata zawiera 2 podstawowe składniki: płyn i przyprawy

Marynata jest szczególnie ważna podczas przygotowywania mięsa na grilla. Jeśli chcesz „wyciągnąć” jego smak do perfekcji, przygotuj różne wersje smakowe. Oczywiście można również marynować warzywa i inne produkty spożywcze. Marynata zawsze składa się z płynnego składnika i sypkich przypraw lub ziół. Przez płyn rozumiemy olej, piwo lub wino, do których dodaje się sypkie przyprawy czy suszone lub świeże zioła. Można również dodać dodatki do potraw, takie jak sos sojowy, ocet winny, musztarda lub miód i sok z cytryny. Popularne są również marynaty jogurtowe.

Proste zasady prawidłowego marynowania:
  1. Marynata musi być wystarczająco płynna, więc nie oszczędzaj na oleju (i innych płynach, jeśli są częścią marynaty). Nie musisz się martwić, że jedzenie będzie zbyt tłuste, ponieważ olej będzie stopniowo odpiekał się podczas grillowania.
  2. Wołowinę lub wieprzowinę najlepiej marynować przez 24 godziny przed grillowaniem, aby marynata została w pełni wchłonięta (co najmniej 2 godziny przed grillowaniem). W przypadku kurczaka wystarczy krótszy czas marynowania, a ryby marynuje się najkrócej.
  3. Oszczędzaj na soli. Jeśli używasz kupnej mieszanki do grillowania, zazwyczaj zawiera ona już sól, więc nie ma potrzeby dodawania jej więcej.
Na elektrycznym grillu barbecue pieką się szaszłyki po lewej stronie na gładkiej płycie, a po prawej na wyprofilowanej płycie pieką się steki. Obok grilla stoją drewniane młynki do soli i pieprzu, brązowe, ceramiczne talerze, na których leży główka czosnku, a na samym przodzie zdjęcia znajduje się drewniana deska z ziołami i brązowymi pieczarkami.

Przepis na prostą marynatę ziołową:

Składniki:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki dobrej jakości pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce, aby połączyć smaki i marynuj mięso w powstałej marynacie przez niezbędny czas. Pozostałą marynatę można wykorzystać do nacierania mięsa podczas samego grillowania.
NASZA WSKAZÓWKA : Jeśli lubisz grillować kurczaka, mamy dla Ciebie specjalne wskazówki dotyczące przygotowania marynaty.

Te produkty pomogą ci przygotować marynatę: