Indyjska zupa z groszkiem

Składniki:
- 200 ml mleczka lub kremu kokosowego
- 300 g ziemniaków
- 200 g świeżego lub mrożonego groszku
- 30 ml oleju
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 ząbki czosnku lub do smaku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- papryczka chili do smaku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodaj garam masala, kolendrę, kmin, sól, pieprz i znów krótko podsmażaj. Dodaj bulion warzywny, włóż posiekaną papryczkę chili i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż składniki zmiękną. Wsyp groszek i gotuj przez kolejnych 5 minut. Gdy zupa odrobinę ostygnie, zblenduj ją w mikserze stołowym. Wmieszaj mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ozdobioną świeżą kolendrą.
W gotowaniu pomogą Ci:
0












