DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyIndyjska zupa z groszkiem

Indyjska zupa z groszkiem

Przepisy
23.04.2024
 

Składniki:

  • 200 ml mleczka lub kremu kokosowego
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 ząbki czosnku lub do smaku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • papryczka chili do smaku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodaj garam masala, kolendrę, kmin, sól, pieprz i znów krótko podsmażaj. Dodaj bulion warzywny, włóż posiekaną papryczkę chili i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż składniki zmiękną. Wsyp groszek i gotuj przez kolejnych 5 minut. Gdy zupa odrobinę ostygnie, zblenduj ją w mikserze stołowym. Wmieszaj mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ozdobioną świeżą kolendrą.
 

W gotowaniu pomogą Ci: