DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyHalloweenowe potworki z masłem dyniowym

Halloweenowe potworki z masłem dyniowym

Przepisy
18.10.2021
Halloweenowe potworki z masłem dyniowym - obrazek
Masz ochotę spróbować czegoś nowego? Niecodzienne masło z pieczonej dyni i prażonych orzechów włoskich ubarwi Twoje śniadanie, przekąski i słodkie kremy do deserów. Przepis jest łatwy i nie trzeba zachowywać dokładnych proporcji składników, możesz polegać na swoich kubkch smakowych i stworzyć swoje własne masło dyniowe. Zasmakuje także weganom i smakoszom uczulonym na laktozę - nie znajdziesz w nim składników pochodzenia zwierzęcego.
Masło dyniowe - obrazek


Masło dyniowe

  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki miodu
Najpierw przygotuj dyniowe puree. Dynię dowolnego rodzaju umyj, przepołów i wydrąż. Połóż połówki na blasze, delikatnie skrop olejem i piecz do momentu osiągnięcia miękkości. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, wydrąż zmiękły miąższ i włóż do miksera. Dodaj orzechy, które możesz uprzednio dla uwydatnienia smaku podrpażyć na suchej patelni, przyprawy, miód i zmiksuj na głądką pastę. W zależności od upodobań smakowych możesz zwiększyć ilość przypraw, dodać więcej cukru, dodać sok z cytryny lub świeżego imbiru. Gotowe masło przechowuj w hermetycznym słoiku z klipsem.
 
Jak podawać?
Masło dyniowe smakuje najlepiej ze świeżym pieczywem lub opieczonymi tostami. Możesz go jednak użyć także jako skłądnika w kremie - wystarczy zblendować go z mascarpone lub kremowym serkiem, dosłodzić i ozdobić nim muffiny lub użyć w dyniowym serniku.
Halloweenowy pomysł na potworne babeczki - obrazek

Halloweenowy pomysł na potworne babeczki
  • muffiny lub torciki „cupcakes“
  • ½ szklanki dyniowego masła
  • 1 kubeczek mascarpone
  • miód, syrop lub cukier na dosłodzenie
  • marcepan
  • cukierki typu Tic Tac
  • waflowe rurki
  • barwnik spożywczy
W koszyczach upiecz muffiny lub torciki według swojego ulubionego przepisu. Ciasto możesz zabarwić barwnikiem spożywczym według własnego pomysłu - my dodaliśmy odrobinę pomarańczowego, aby finalne potworki przypominały dynie. Po ostygnięciu torcików wyjmij je z koszyczków i zetnij ich czubki do równego poziomu. W misce wymieszaj mascarpone z masłem dyniowym i dodaj cukru według pootrzeby. Połącz kremem każdą parę torcików. Z marcepanu uformuj oczy, możesz go wcześniej zabarwić według własnego pomysłu, i stwórz potworki ze zlepionych razem torcików. Waflowa rurka posłuży jako łodyżka, a cukierki jako zęby.