Nanotechnologia rewolucjonizuje sposób, w jaki obrabiamy przybory kuchenne, wykorzystując niezwykle małe cząsteczki do tworzenia specjalnych powierzchni, które aktywnie odpierają brud, bakterie i nieprzyjemne zapachy. W niewidoczny, ale bardzo skuteczny sposób przyczyniają się one do poprawy higieny i trwałości przyborów kuchennych z tworzyw sztucznych.
Czym jest nanotechnologia i jak działa
Nanotechnologia to dziedzina techniki zajmująca się wykorzystaniem technologii w skali nanometrów, czyli 10 do minus dziewiątej części metra, co stanowi w przybliżeniu jedną tysięczną grubości ludzkiego włosa. Chodzi również o możliwość obróbki powierzchni materiałów w bardzo cienkich warstwach.

Gdzie wykorzystywana jest nanotechnologia?
Zastosowanie niewidzialnej nanotechnologii jest bardzo szerokie. Znajdują one zastosowanie w opiece zdrowotnej i farmacji. Materiały medyczne poddane nano-obróbce zmniejszają ryzyko infekcji, nanocząsteczki pomagają w ukierunkowanym leczeniu dostarczając leki tam, gdzie są potrzebne, a także są wykorzystywane do diagnozowania chorób. Nanocząsteczki mają również zastosowanie w kosmetyce, tekstyliach, rolnictwie, elektrotechnice i energetyce.
Jak TESCOMA wykorzystuje nanotechnologię
TESCOMA opracowała technologię nanoCARE™ dla produktów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością i opatentowała ją w kilku krajach na całym świecie. Stosujemy tę technologię do obróbki powierzchni produktów z tworzyw sztucznych już od 2017 roku.

Jakie jest zastosowanie nanotechnologii w naczyniach z tworzywa sztucznego i akcesoriach kuchennych?
Technologia nanoCARE™ umożliwia zmianę właściwości tworzywa sztucznego na poziomie atomowym. W rezultacie otrzymany produkt ma szereg unikalnych właściwości. Na przykład, doskonale nadaje się do przechowywania lub przetwarzania aromatycznych produktów spożywczych, takich jak czosnek, cebula lub ryby. Naczynia nie absorbują ich charakterystycznego aromatu i nie jest on wyczuwalny po po spłukaniu wodą.
Kolejną zaletą jest to, że materiał nie absorbuje naturalnych barwników zawartych w marchwi, papryce, pomidorach, przyprawie curry itp. Dzięki temu naczynia można bardzo łatwo wyczyścić.
Czyszczenie naczyń kuchennych z powłoką nanoCARE™ jest prosta i bardzo przyjazna dla środowiska. Zużyte naczynia można opłukać pod bieżącą wodą, nawet tłuszcz i brud można zmyć bez użycia detergentów. Nie jest nawet konieczne wkładanie naczyń do zmywarki.
Korzyści dla konsumentów: małe cząsteczki, duża zmiana

Nano-obróbka naczyń kuchennych z tworzywa sztucznego zapewnia ochronę antybakteryjną, łatwiejsze czyszczenie bez użycia środków chemicznych i odporność na plamy.
Naczynia kuchenne z nanopowłoką zyskują zupełnie nowe możliwości, oszczędzając czas i wysiłek dzięki właściwościom samoczyszczącym, wydłużając żywotność produktu i pomagając utrzymać higienę.
Jakie produkty z nanopowłoką oferuje TESCOMA?
- Deski do krojenia PRECIOSO wykonane z wytrzymałego tworzywa sztucznego, które wystarczy opłukać po użyciu. Nie pozostają na nich kolorowe plamy ani zapach krojonej żywności.
- Naczynia z tworzywa sztucznego PURITY MicroWave wykonane z materiału odpowiedniego do stosowania w służbie zdrowia, które mają antybakteryjną powierzchnię i są przeznaczone do bezpiecznego stosowania w kuchence mikrofalowej.
- Naczynia PAPU PAPI dla niemowląt i małych dzieci, które są antybakteryjne, wolne od BPA, nie zabarwiają się i nie pochłaniają zapachów. Można je sterylizować i nie trzeba ich myć w zmywarce ani używać detergentów.
- Antybakteryjne pojemniki FreshZONE są doskonałe do przechowywania i podawania żywności.

Wybierz produkty z powłoką nanoCARE: