Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w skórkach, aż będą prawie miękkie, obierz i
rozgnieć na puree. Odcedź z płynu ugotowane
puree z dyni. W misce wymieszaj ziemniaki, puree, mąkę, gałkę muszkatołową i sól. Wysyp mieszaninę na posypany mąką stół i wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę, aż konsystencja będzie podobna do ciasta ziemniaczanego.
Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj każdą z nich w długi wałeczek na
posypanej mąką stolnicy. Odcinaj równej wielkości gnocchi o długości około 2 cm. Umieść je w
naczyniu do cedzenia i zanurz w dobrze osolonej wrzącej wodzie. Gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie podnieś naczynie, zaczep je o brzeg, odcedź gnocchi i odstaw wodę na bok.
Aby przygotować masło szałwiowe, podgrzej masło z liśćmi szałwii w
rondelku, aż zacznie nabierać jasnobrązowego koloru.
Przełóż gnocchi na
patelnię z odrobiną masła szałwiowego, krótko podsmaż, dodaj niewielką ilość wody, w której gotowały się kluseczki, starty parmezan i obtocz gnocchi w powstałym sosie.