Dyniowe gnocchi o zapachu masła i szałwii

Składniki:
- 400 g puree z dyni
- 300 g gotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- gałka muszkatołowa do smaku
- masło
- świeże liście szałwii
- sól
- parmezan
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w skórkach, aż będą prawie miękkie, obierz i rozgnieć na puree. Odcedź z płynu ugotowane puree z dyni. W misce wymieszaj ziemniaki, puree, mąkę, gałkę muszkatołową i sól. Wysyp mieszaninę na posypany mąką stół i wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę, aż konsystencja będzie podobna do ciasta ziemniaczanego.
Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj każdą z nich w długi wałeczek na posypanej mąką stolnicy. Odcinaj równej wielkości gnocchi o długości około 2 cm. Umieść je w naczyniu do cedzenia i zanurz w dobrze osolonej wrzącej wodzie. Gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie podnieś naczynie, zaczep je o brzeg, odcedź gnocchi i odstaw wodę na bok.
Aby przygotować masło szałwiowe, podgrzej masło z liśćmi szałwii w rondelku, aż zacznie nabierać jasnobrązowego koloru.
Przełóż gnocchi na patelnię z odrobiną masła szałwiowego, krótko podsmaż, dodaj niewielką ilość wody, w której gotowały się kluseczki, starty parmezan i obtocz gnocchi w powstałym sosie.
Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj każdą z nich w długi wałeczek na posypanej mąką stolnicy. Odcinaj równej wielkości gnocchi o długości około 2 cm. Umieść je w naczyniu do cedzenia i zanurz w dobrze osolonej wrzącej wodzie. Gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie podnieś naczynie, zaczep je o brzeg, odcedź gnocchi i odstaw wodę na bok.
Aby przygotować masło szałwiowe, podgrzej masło z liśćmi szałwii w rondelku, aż zacznie nabierać jasnobrązowego koloru.
Przełóż gnocchi na patelnię z odrobiną masła szałwiowego, krótko podsmaż, dodaj niewielką ilość wody, w której gotowały się kluseczki, starty parmezan i obtocz gnocchi w powstałym sosie.
Ułatwią Ci pracę:
0












