info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowy keczup jak od babci

Domowy keczup jak od babci

Widok z góry na szybkowar z odsuniętą pokrywą. W szybkowarze znajdują się pokrojone pomidory, jabłka i piórka białej cebuli oraz zioła - godźiki i liść laurowy. Szybkowar stoi na drewnianym stole, wokół niego leżą jabłka, pomidory, czosnek, cebula i zioła.

Będziesz potrzebować

• 2 kg pomidorów
• 2 duże cebule
• 2 jabłka
• 150 g drobnego cukru
• 120 ml octu jabłkowego
• 60 ml wody
• 5 ziarenek pieprzu
• 5 goździków
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 4 liści laurowych
• 4 ząbków czosnku
• 1 łyżeczki soli
• 1 łyżki słodkiej papryki

 

Sposób przygotowania:

Pomidory, jabłka i cebulę pokrój na większe kawałki, ząbki czosnku przekrój na pół. Wszystko włóż do szybkowaru, dodaj cukier, ocet, wodę, wszystkie przyprawy i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu wyjmij przyprawy i zmiksuj mieszankę na gładko, a następnie przepuść ją jeszcze przez przecierak. Jeśli pomidory były bardzo soczyste i keczup jest rzadki, zredukuj jego ilość dłuższym gotowaniem do momentu uzyskania wymaganej konsystencji.
NASZA WSKAZÓWKA: Ostry keczup przygotujesz dzięki dodaniu do bazy papryczek chili. Możesz go ugotować także w garnku, jednak gotując w szybkowarze oszczędzisz czas i energię.
Słoiki do przetworów wypełnione keczupem z pomidorów. Jeden słoik jest otwarty, drugi zakręcony wieczkiem w zieloną kratę. W tle leżą pomidory.

W przygotowaniu keczupu pomogą Ci: