DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowy keczup jak od babci

Domowy keczup jak od babci

Przepisy
8.07.2023


Będziesz potrzebować

• 2 kg pomidorów
• 2 duże cebule
• 2 jabłka
• 150 g drobnego cukru
• 120 ml octu jabłkowego
• 60 ml wody
• 5 ziarenek pieprzu
• 5 goździków
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 4 liści laurowych
• 4 ząbków czosnku
• 1 łyżeczki soli
• 1 łyżki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Pomidory, jabłka i cebulę pokrój na większe kawałki, ząbki czosnku przekrój na pół. Wszystko włóż do szybkowaru, dodaj cukier, ocet, wodę, wszystkie przyprawy i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu wyjmij przyprawy i zmiksuj mieszankę na gładko, a następnie przepuść ją jeszcze przez przecierak. Jeśli pomidory były bardzo soczyste i keczup jest rzadki, zredukuj jego ilość dłuższym gotowaniem do momentu uzyskania wymaganej konsystencji.
NASZA WSKAZÓWKA: Ostry keczup przygotujesz dzięki dodaniu do bazy papryczek chili. Możesz go ugotować także w garnku, jednak gotując w szybkowarze oszczędzisz czas i energię.


W przygotowaniu keczupu pomogą Ci: