DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCiasto makowe z czereśniami

Ciasto makowe z czereśniami

Przepisy
5.06.2023

Składniki:

  • 220 g mąki tortowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g masła
  • 40 szt. drylowanych czereśni
  • 40 g maku
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
Masło, cukier i sól ubij na pianę i stopniowo wmieszaj jajka. Dodaj startą skókę z pomarańczy, mak i ponownie wymieszaj. Na koniec wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia natłuść masłem i wysyp mąką. Na jej dnie ułóż połowę czereśni, dodaj przygotowane ciasto, na wierzchu rozłóż drugą połowę czereśni i delikatnie dociśnij je do ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.

NASZA WSKAZÓWKA: Podawaj z redukcją wina i czereśniami.

 

Redukcja wina:

  • 350 ml czerwonego wina
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 ziarnka całego czarnego pieprzu
  • 3 ziarnka całego ziela angielskiego
  • sok z połówki pomarańczy
Wszystkie składniki włóż do rondelka i zredukuj płyn do konsystencji syropu. Jeszcze gorący syrop przecedź, włóż do niego drylowane czereśnie i pozostaw do schłodzenia.


 

Co jeszcze może się przydać: