Sposób przygotowania:
Wsyp drożdże do wody i odstaw na bok. Roztop masło. Wymieszaj wszystkie mąki w
misce i dodaj resztę składników. Wyrób lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.
Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Ciasto możesz wykorzstać w ciągu 5 dni. Drugą połowę ciasta uformuj w bochenek i nadaj mu owalny kształt wielkości formy do pieczenia.
Umieść przygotowane ciasto w natłuszczonej i posypanej mąką
formie, posyp pestkami dyni i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Przykryj formę pokrywą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 50-60 minut. Ostatnie 10 minut piecz bez przykrycia, aby uzyskać złoty kolor.
NASZA WSKAZÓWKA: Uprzednio schłodzone ciasto będzie łatwiej uformować.