Chleb dyniowy

Chleb dyniowy posypany pestkami dyni w prostokątnej, czerwonej formie ceramicznej. Forma stoi na drewnianym stole, obok leży pokrywa formy. W tle widać inny bochenek pokrojony w kromki, padają na nie promienie słońca.

Składniki:


Na 2 bochenki:
  • 560 g mąki pszennej zwykłej
  • 450 ml letniej wody
  • 240 g puree z dyni
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 80 g miodu
  • 70 g roztopionego masła
  • 50 g pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 25 g soli
  • 10 g suszonych drożdży
  • pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania:


Wsyp drożdże do wody i odstaw na bok. Roztop masło. Wymieszaj wszystkie mąki w misce i dodaj resztę składników. Wyrób lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.

Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Ciasto możesz wykorzstać w ciągu 5 dni. Drugą połowę ciasta uformuj w bochenek i nadaj mu owalny kształt wielkości formy do pieczenia.
Umieść przygotowane ciasto w natłuszczonej i posypanej mąką formie, posyp pestkami dyni i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Przykryj formę pokrywą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 50-60 minut. Ostatnie 10 minut piecz bez przykrycia, aby uzyskać złoty kolor.

NASZA WSKAZÓWKA: Uprzednio schłodzone ciasto będzie łatwiej uformować.

Przygotuj się do pieczenia chleba dyniowego: