Chleb dyniowy

Składniki:
Na 2 bochenki:
- 560 g mąki pszennej zwykłej
- 450 ml letniej wody
- 240 g puree z dyni
- 150 g mąki żytniej razowej
- 90 g mąki ryżowej
- 80 g miodu
- 70 g roztopionego masła
- 50 g pełnoziarnistych płatków owsianych
- 25 g soli
- 10 g suszonych drożdży
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
Wsyp drożdże do wody i odstaw na bok. Roztop masło. Wymieszaj wszystkie mąki w misce i dodaj resztę składników. Wyrób lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny.
Podziel ciasto na pół. Jedną połówkę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Ciasto możesz wykorzstać w ciągu 5 dni. Drugą połowę ciasta uformuj w bochenek i nadaj mu owalny kształt wielkości formy do pieczenia.
Umieść przygotowane ciasto w natłuszczonej i posypanej mąką formie, posyp pestkami dyni i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Przykryj formę pokrywą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 50-60 minut. Ostatnie 10 minut piecz bez przykrycia, aby uzyskać złoty kolor.
NASZA WSKAZÓWKA: Uprzednio schłodzone ciasto będzie łatwiej uformować.
Przygotuj się do pieczenia chleba dyniowego:
0












