Zupa z suszonymi pomidorami

Składniki:
- 700 g dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę- 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 drobno posiekana marchewka
- 1 duży ziemniak, posiekany
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łodyga świeżego tymianku
- 1 łodyga świeżego oregano
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru granulowanego
- czosnek do smaku
- sól, pieprz
- liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Podsmaż cebulę i cukier na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaki, czosnek i smaż przez około 10 minut na średnim ogniu tak, aby warzywa nie zbrązowiały. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, zioła, zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości przez około 20 minut. Ugotowaną zupę zblenduj i dopraw solą oraz pieprzem.
WSKAZÓWKA: Zupę podawaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami i grzankami, skrop oliwą z oliwek i posyp listkami bazylii.
WSKAZÓWKA: Zupę podawaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami i grzankami, skrop oliwą z oliwek i posyp listkami bazylii.
Pomogą Ci w przygotowaniu:
0












