DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Zupa z kasztanów

Przepisy
29.09.2020

Składniki:

50g oliwy z oliwek, 450g pietruszki, 2 cebule, 1 jabłko, 1 ziemniak, 150g ugotowanych jadalnych kasztanów, 1l warzywnego lub drobiowego bulionu, 1 łyżka świeżego tymianku, 100 ml soku z czarnego bzu, 200 ml śmietany, 1 łyżka oleju sezamowego

W rondlu z nieprzywierającą powłoką podsmaż na oleju pokrojoną w kostkę pietruszkę (2 całe pietruszki odłóż na później), cebulę, ziemniaka i jabłko. Dodaj kasztany, zalej wrzątkiem, dopraw tymiankiem i połową soku z czarnego bzu. Gotuj przez około 20 minut. Pozostałą pietruszkę pokrój przy pomocy obieraka na bardzo cienkie plasterki i wymieszaj je w misce z syropem z czarnego bzu, olejem, tymiankiem, a następnie wyłóż je na blachę. Piecz około 30 minut w 160 °C, aż staną się chrupkie. Podgotowaną zupę zblenduj na gładko, dodaj bulionu według potrzeb, aby złagodzić smak dodaj śmietany. Na koniec przecedź zupę przez drobne sitko. Podawaj w głębokim talerzu z pieczonymi plasterkami pietruszki, olejem sezamowym, śmietaną i listkami tymianku.