Zupa z jadalnych kasztanów

Potrzebne będą:
- 150 g jadalnych gotowanych kasztanów
- 450 g pietruszki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 ziemniak
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 50 ml białego wina porto
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę pietruszkę, cebulę, ziemniaki, jabłko i tymianek. Dodaj ugotowane kasztany (my wypróbowaliśmy kupne, ugotowane i upieczone, zapakowane próżniowo kasztany). Wlej bulion i wino porto. Gotuj przez około 20 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj na gładką masę, w razie potrzeby dolej bulionu, dopraw śmietaną i na koniec przecedź przez drobne sito. Podawaj skropioną olejem sezamowym i śmietaną oraz posypaną pokruszonymi kasztanami.
NASZA WSKAZÓWKA: Jeśli używasz domowych prażonych kasztanów, możesz potrzebować więcej bulionu.
Przydadzą się:
0












