Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyZupa z jadalnych kasztanów

Zupa z jadalnych kasztanów

Głęboki, brązowy, ceramiczny talerz z kremową, brązową zupą z jadalnych kasztanów udekorowaną kroplami oleju sezamowego i kawałkami kasztanów. W tle widać jesienne liście oraz owoce kasztanu.

Potrzebne będą:

  • 150 g jadalnych gotowanych kasztanów
  • 450 g pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 ziemniak
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 50 ml białego wina porto
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę pietruszkę, cebulę, ziemniaki, jabłko i tymianek. Dodaj ugotowane kasztany (my wypróbowaliśmy kupne,  ugotowane i upieczone, zapakowane próżniowo kasztany). Wlej bulion i wino porto. Gotuj przez około 20 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj na gładką masę, w razie potrzeby dolej bulionu, dopraw śmietaną i na koniec przecedź przez drobne sito. Podawaj skropioną olejem sezamowym i śmietaną oraz posypaną pokruszonymi kasztanami.
NASZA WSKAZÓWKA: Jeśli używasz domowych prażonych kasztanów, możesz potrzebować więcej bulionu.

Przydadzą się: