DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyZupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Przepisy
1.03.2021

Składniki:

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 1 lžíce przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 pokrojona marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • kmin rzymski do smaku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
Seler, cebulę, marchew i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż wszystko na oleju. Do podsmażonych warzyw dodaj przecier, sok pomidorowy, pomidory, opłukaną soczewicę, bulion, liść laurowy, kmin, sól i pieprz. Gotuj do momentu, aż soczewica zmięknie. Zblenduj zupę, podawaj posypaną suszonymi pomidorami z olejem.
WSKAZÓWKA: Aby zupa była bardziej gęsta, ugotuj osobno 4 łyżki kolorowego mixu soczewic i podczas serwowania podawaj jako warzywną wkładkę do zupy.