Zupa fasolowa z czekoladą

Składniki:
- 500 g czarnej fasoli w puszce
- 400 g krojonych pomidorów w puszce
- 60 g 70% czekolady
- 30 ml oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 l warzywnego lub drobiowego bulionu
- papryczki jalapeño do smaku
- 2 łodyżki selera pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka cukru kryształ
- ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki cynamonu
- biały ocet winny do smaku
- sól, pieprz
- posiekane listki kolendry do smaku
- chipsów z tortilli
Na oleju zeszklij cebulę, dodaj liście laurowe, kmin, czosnek, jalapeño, marchew, seler, paprykę zieloną i wszystko podsmaż. Dodaj przecier, wędzoną paprykę i znów krótko wszystko podsmaż.
Dolej bulion, dodaj pomidory i gotuj wszystko przez około 15 minut. Do zupy wsyp fasolę, oregano, cynamon, cukier i gotuj na małym ogniu przez kolejnych 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i octem. Na koniec rozpuść w zupie kawałki czekolady. Wszystko wymieszaj, podawaj z kolendrą i czipsami z tortilli.
Dolej bulion, dodaj pomidory i gotuj wszystko przez około 15 minut. Do zupy wsyp fasolę, oregano, cynamon, cukier i gotuj na małym ogniu przez kolejnych 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i octem. Na koniec rozpuść w zupie kawałki czekolady. Wszystko wymieszaj, podawaj z kolendrą i czipsami z tortilli.
Przydadzą Ci się:
0












