Wiosenne kaszotto z czosnkiem niedźwiedzim i pokrzywą

Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- 100 g kaszy
- 10 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 drobno pokrojona szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mascarpone
- Pesto:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 30 g parmezanu, pecorino itp.
- 30 g młodych liści pokrzywy
- 30 g liści czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Na maśle z oliwą zeszklij szalotkę, dodaj posiekany czosnek i wszystko wymieszaj. Dodaj kaszę, podsmażaj przez około 1 minutę, dolej wino, przemieszaj, a po chwili dolej bulion. Gotuj delikatnie od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut (al dente). Kasza wchłonie wszystkie płyny. W międzyczasie przygotuj pesto lub, jeśli wolisz, użyj już gotowego. Oczyszczone liście młodej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego włóż do miksera. Dodaj ser, część oliwy i zmiksuj wszystko na większe cząstki, dodaj pozostałą oliwę, dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie miksuj przez chwilę. W ten sposób powstanie pesto. Do kaszy dodaj pesto, mascarpone i dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Co może się przydać:
0











