DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyWiosenne kaszotto z czosnkiem niedźwiedzim i pokrzywą

Wiosenne kaszotto z czosnkiem niedźwiedzim i pokrzywą

Przepisy
10.03.2024

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 g kaszy
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 drobno pokrojona szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mascarpone
  • Pesto:
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 30 g parmezanu, pecorino itp.
  • 30 g młodych liści pokrzywy
  • 30 g liści czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
Na maśle z oliwą zeszklij szalotkę, dodaj posiekany czosnek i wszystko wymieszaj. Dodaj kaszę, podsmażaj przez około 1 minutę, dolej wino, przemieszaj, a po chwili dolej bulion. Gotuj delikatnie od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut (al dente). Kasza wchłonie wszystkie płyny. W międzyczasie przygotuj pesto lub, jeśli wolisz, użyj już gotowego. Oczyszczone liście młodej pokrzywy i czosnku niedźwiedziego włóż do miksera. Dodaj ser, część oliwy i zmiksuj wszystko na większe cząstki, dodaj pozostałą oliwę, dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie miksuj przez chwilę. W ten sposób powstanie pesto. Do kaszy dodaj pesto, mascarpone i dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Co może się przydać: