Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyWielki plan świątecznych wypieków

Wielki plan świątecznych wypieków

Ustalenie, kiedy zacząć piec świąteczne ciasteczka, nie jest łatwe. Wszystko zależy od tego , ile masz czasu, ile rodzajów słodyczy chcesz przygotować i jak wymagające przepisy planujesz. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie harmonogram pieczenia. Być może ta oś czasu pomoże ci piec z większym spokojem, przygotować wszystko na czas i wreszcie cieszyć się świątecznymi słodyczami tak, jak chcesz.
Ktoś notuje plan działania w kołonotatniku. Wokół leżą bożonarodzeniowe wykrawacze do ciasta.


Pierwszy tydzień adwentu

Najlepiej zacząć w pierwszą niedzielę adwentu. Niektóre ciasteczka potrzebują więcej czasu, aby uzyskać odpowiedni smak i aromat. Dlatego zawsze pierwsze upiecz pierniczki,  i waniliowe rogalik już na początku adwentu. Te klasyki będą najlepsze, gdy mogą odleżeć przez kilka tygodni.


Drugi tydzień adwentu

Ten tydzień jest idealny do upieczenia kruchych ciastek, które muszą odpocząć przez kilka dni, aby był ideanie miękkie. W tym terminie piecze się te rodzaje, które planuje  wypełnić się kremem lub nadziać dżemem.

3 tydzień adwentu

Teraz nadszedł idealny moment na składanie ciasteczek. Czas, aby dokończyć wszystkie ciasteczKA, które zostały upieczone w zeszłym tygodniu. Złóż ciastka kruche i inne rodzaje ciastek sklejanych marmoladą, a także wypełnij ciasteczka na przykład kremem maślanym, aby miały wystarczająco dużo czasu, by ładnie zmięknąć. Nadszedł również czas na kokosanki, laskonki itp. 


4 tydzień adwentu

Przygotowania do świąt idą pełną parą i nadszedł czas na wszystkie smakołyki, które nie wymagają pieczenia. Zacznij więc od uli, kulek kokosowych lub orzechowych i innych niepieczonych rodzajów smakołyków, które możesz zrobić szybko i z doskonałymi rezultatami.

Warto mieć je pod ręką podczas planowania: