Wielkanocne wydanie specjalne
Chętnie pieczesz na Wielkanoc? W tym roku oprócz baranka spróbuj upiec również chrupiące herbatniki z nerkowców, truskawkowy wieniec, tradycyjny czeski mazanec lub delikatne ciasteczeka z wiosennym motywem! Z przepisów na słone smakołyki mamy dla Ciebie kuszącą wiosenną zapiekankę. Jednak nie musisz martwić się o przepis na baranka, ten też dołączamy. Nie wahaj się więc i uczyń z Wielkanocy prawdziwe kulinarne święto!

Wielkanocna zapiekanka
Przygotowanie:
- 320 g wędzonego mięsa
- 160 g białego chleba bez skórek
- 100 g listków czosnku niedźwiedziego
- 20 ml oliwy z oliwek
- 5 jajek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka całych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka całych nasion kopru włoskiego
- gałka muszkatołowa do smaku
- masło do nasmarowania formy do pieczenia
- sól, pieprz
- kwiaty jasnoty, fiołka wonnego, czosnku niedźwiedziego oraz stokrotki
Z kromek chleba odkrój skórki, pokrój na małe kostki i włóż do miski. Wędzone mięso pokrój na małe kawałki i dodaj do chleba. Czosnek posiekaj na małe kawałki i wsyp do miski z pozostałymi składnikami. Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju razem ze świeżym tymiankiem i dodaj do miski. Do mieszanki dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i uprażonymi na sucho kolendrą i koprem włoskim, które uprzednio należy rozgnieść w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszaj i włóż do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Upieczoną zapiekankę posyp kilkoma kwiatami jasnoty, fiołka wonnego, czosnku i stokrotki.
NASZA WSKAZÓWKA: Naczynia do zapiekania DELÍCIA są doskonałę do pieczenia, zapiekania, serwowania oraz przechowywania potraw!
NASZA WSKAZÓWKA: Naczynia do zapiekania DELÍCIA są doskonałę do pieczenia, zapiekania, serwowania oraz przechowywania potraw!

Truskawkowy wieniec wielkanocny
Na ciasto będziesz potrzebować:
- 250 ml wody
- szczyptę soli
- 3 łyżeczki cukru kryształ
- 88 g masła
- 150 g bezglutenowej mąki
- 5 średniej wielkości jajka
- 20 g migdałowych płatków do posypania
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 170 g śmietany do ubjania
- 170 g serka mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy + wanilia
- truskawki
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g śmietany do ubijania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie kremu cukierniczego: Zagotuj mleko, do którego wcześniej dodasz wnętrze laski wanilii. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem, dodaj skrobię, zalej wrzącym mlekiem, dodaj do garnka i gotuj dalej. Pozostaw do ostygnięcia przykryte folią spożywczą, a na koniec ubij na gładko.
Przygotowanie kremu z bitej śmietany: Ubij śmietanę z mascarpone, wanilią, cukrem oraz cukrem waniliowym.
Przygotowanie kremu ganache: Czekoladę zalej gorącą śmietanką, rozpuść i czekoladowe ganache jest gotowe.
Przygotowanie:
Na ciasto parzone należy ugotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzącej mieszanki wmieszaj mąkę i powoli gotuj do momentu, aż ciasto odklei się od boków garnka. Do ostygłej mieszanki wmieszaj po jednym jajku. Na papier do pieczenia nanieś ciasto o kształcie wieńca o średnicy 20 cm i posyp je płatkami migdałów. Użyj 2/3 ciasta parzonego. Piecz w temperaturze 180°C przez około 24 minuty, a następnie dopiekaj jeszcze 12 minut w temperaturze 170°C. Z pozostałego ciasta tym samym sposobem przygotuj cieńszy wieniec o tej samej średnicy.
Upieczony grubszy wieniec przekrój i napełnij dolną część kremem cukierniczym. Na krem połóż dolną część przekrojonego cienkiego wieńca, napełnij ją czekoladowym ganache, na górę połóż kawałki jagód i przykryj górną częścią cienkiego wieńca. Krem z bitej śmietany nanieś za pomocą woreczka na wierzch i boki cienkiego wieńca. Na koniec przykryj górną częścią grubszego wieńca i posyp cukrem pudrem.
NASZA WSKAZÓWKA: Do przygotowania ciasta i kremu przyda Cię się robot PRESIDENT:

Wielkanocny baranek
Składniki:
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- piana ubita z 4 białek
- 240 g mąki
Sposób przygotowania:
Cukier, jajka, żółtka, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny zmiksuj na puszystą masę, a następnie dodaj do niej pianę z białek i mąkę. Formę natłuść Olejem do form do pieczenia DELÍCIA (art. 630687) lub dokładnie wysmaruj jadalnym tłuszczem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy i piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Gotowego baranka przenieś w formie nad odpowiednią podkładkę, odwrócić do góry dnem i wyjmij.
NASZA WSKAZÓWKA: Jeśli po upieczeniu baranka nie można wyjąć z formy, przykryj ją wilgotną ściereczką i po ok. 10 minutach ponownie spróbuj wyjąć baranka.
NASZA WSKAZÓWKA: Jeśli po upieczeniu baranka nie można wyjąć z formy, przykryj ją wilgotną ściereczką i po ok. 10 minutach ponownie spróbuj wyjąć baranka.
Co jeszcze przyda Ci się na Wielkanoc?

Chrupiące herbatniki z orzechów nerkowca
Będziesz potrzebować:- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- ekstrakt waniliowy do smaku
- 1 żółtko
- 150 g gładkiej mąki
- 50 g drobno zmielonych orzechów nerkowca
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto, a następnie pozostaw na chwilę, aby „odpoczęło”. Następnie rozwałkuj je i wykrawaj oraz odbijaj pieczątki w wybranych kształtach. Piecz około 10 minut w 180°C.

Wielkanocne herbatniki o zapachu kardamonu
Będziesz potrzebować:
- 400 g gładkiej mąki
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 3 łyżki płynnej melasy
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 100 ml wody
Wymieszaj rozpuszczone masło, wodę, cukier i melasę. Dodaj przesianą mąkę z przyprawami, sól, sodę i wyrób ciasto, a następnie odłóż je do lodówki na całą noc. Na drugi dzień rozwałkuj ciasto na cienki płat, wykrawaj kształty i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia DELÍCIA. Piecz około 5 minut w 200°C.

Tradycyjny czeski Mazanec
Składniki:
• 310 g mąki• 125 ml mleka
• 60 g cukru kryształ
• 50 g miękkiego masła
• 40 g rodzynek namoczonych w rumie
• 40 g kandyzowanej skórki cytryny
• 20 g kruszonych migdałów
• 20 g kruszonych pistacji
• 10 g miodu
• 10 g świeżych drożdży
• 2 g soli
• 1 jajko w rozmiarze M
• drobno starta skórka z jednej pomarańczy
• 1 jajko do posmarowania
• 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
• płatki migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy, sól, kardamon, jajko i wymieszaj wszystko w robocie kuchennym. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrób gładkie, nielepiące się ciasto.
Do gotowego ciasta wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Do gotowego ciasta wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Przygotowując potrawy na słono nie obejdziesz się bez:
0
















