Chrupiące herbatniki z orzechów nerkowca
Będziesz potrzebować:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- ekstrakt waniliowy do smaku
- 150 g gładkiej mąki
- 50 g drobno zmielonych orzechów nerkowca
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto, a następnie pozostaw na chwilę, aby „odpoczęło”. Następnie rozwałkuj je i wykrawaj oraz odbijaj pieczątki w wybranych kształtach. Piecz około 10 minut w 180°C.
Składniki:
• 310 g mąki
• 125 ml mleka
• 60 g cukru kryształ
• 50 g miękkiego masła
• 40 g rodzynek namoczonych w rumie
• 40 g kandyzowanej skórki cytryny• 20 g kruszonych migdałów
• 20 g kruszonych pistacji
• 10 g miodu
• 10 g świeżych drożdży
• 2 g soli
• 1 jajko w rozmiarze M
• drobno starta skórka z jednej pomarańczy
• 1 jajko do posmarowania
• 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu• płatki migdałów do posypaniaSposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy, sól, kardamon, jajko i wymieszaj wszystko w robocie kuchennym. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrób gładkie, nielepiące się ciasto.
Do gotowego ciasta wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Wielkanocna zapiekanka
Składniki:
Przygotowanie:
Z kromek chleba odkrój skórki, pokrój na małe kostki i włóż do miski. Wędzone mięso pokrój na małe kawałki i dodaj do chleba. Czosnek posiekaj na małe kawałki i wsyp do miski z pozostałymi składnikami. Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju razem ze świeżym tymiankiem i dodaj do miski. Do mieszanki dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i uprażonymi na sucho kolendrą i koprem włoskim, które uprzednio należy rozgnieść w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszaj i włóż do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Upieczoną zapiekankę posyp kilkoma kwiatami jasnoty, fiołka wonnego, czosnku i stokrotki.
NASZA WSKAZÓWKA: Naczynia do zapiekania DELÍCIA są doskonałę do pieczenia, zapiekania, serwowania oraz przechowywania potraw!