info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyWielkanocne pierniczki

Wielkanocne pierniczki

Przepisy
5.03.2024
Obrazek: na drewnianym stole leży drewniana deska, a na niej pierniczki w kształcie zajączków, kwiatków, owieczek i motylków ozdobione różnymi wzorami i kolorowym lukrem. Po prawej widać białą miskę wypełnioną słomą i kolorowymi jajkami. Na stole widać też żółtą i zieloną foremkę.
Na ciasto:
  • 600 g mąki tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g ciepłego miodu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody lub 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Na polewę:
  • 1 białko
  • 170 – 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób gęste ciasto, owiń je w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Rozgrzej piekarnik do 160˚C. Rozwałkuj wyjęte z lodówki ciasto i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz na papierze do pieczenia przez około 12 minut, aż pierniczki nabiorą złotej barwy. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Polewa: Najpierw przesiej cukier przez sitko. Wymieszaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na gęstą białą pianę za pomocą ubijaka lub miksera ręcznego na najniższych obrotach. Powinna powstać masa, która utrzymuje się na ubijaku i nie ścieka z niego. Do gotowej piany dodaj barwnik spożywczy, a w razie potrzeby rozrzedź sokiem z cytryny do wymaganej konsystencji.

Przydadzą Ci się: