Wielkanocne pierniczki

Na ciasto:
- 600 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 200 g ciepłego miodu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody lub 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Na polewę:
- 1 białko
- 170 – 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób gęste ciasto, owiń je w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Rozgrzej piekarnik do 160˚C. Rozwałkuj wyjęte z lodówki ciasto i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz na papierze do pieczenia przez około 12 minut, aż pierniczki nabiorą złotej barwy. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Polewa: Najpierw przesiej cukier przez sitko. Wymieszaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na gęstą białą pianę za pomocą ubijaka lub miksera ręcznego na najniższych obrotach. Powinna powstać masa, która utrzymuje się na ubijaku i nie ścieka z niego. Do gotowej piany dodaj barwnik spożywczy, a w razie potrzeby rozrzedź sokiem z cytryny do wymaganej konsystencji.
Polewa: Najpierw przesiej cukier przez sitko. Wymieszaj białko z cukrem i sokiem z cytryny na gęstą białą pianę za pomocą ubijaka lub miksera ręcznego na najniższych obrotach. Powinna powstać masa, która utrzymuje się na ubijaku i nie ścieka z niego. Do gotowej piany dodaj barwnik spożywczy, a w razie potrzeby rozrzedź sokiem z cytryny do wymaganej konsystencji.
Przydadzą Ci się:
0












