DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyWielkanocna zapiekanka

Wielkanocna zapiekanka

Przepisy
13.03.2024


Składniki:

  • 320 g wędzonego mięsa
  • 160 g białego chleba bez skórek
  • 100 g listków czosnku niedźwiedziego
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka całych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka całych nasion kopru włoskiego
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • masło do nasmarowania formy do pieczenia
  • sól, pieprz
  • kwiaty jasnoty, fiołka wonnego, czosnku niedźwiedziego oraz stokrotki

Przygotowanie:


Z kromek chleba odkrój skórki, pokrój na małe kostki i włóż do miski. Wędzone mięso pokrój na małe kawałki i dodaj do chleba. Czosnek posiekaj na małe kawałki i wsyp do miski z pozostałymi składnikami. Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju razem ze świeżym tymiankiem i dodaj do miski. Do mieszanki dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i uprażonymi na sucho kolendrą i koprem włoskim, które uprzednio należy rozgnieść w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszaj i włóż do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Upieczoną zapiekankę posyp kilkoma kwiatami jasnoty, fiołka wonnego, czosnku i stokrotki.

Przydadzą się: