Wege pizza szefa kuchni Pavla

Przygotuj:
Na ciasto:- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 130 ml ciepłej wody
- 1 łyżka mąki tortowej
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól
- hummus pomidorowy
- grillowany bakłażan
- dzikie brokuły
- pieczarki, oliwki, pomidor
- czerwona cebula
- parmezan
- oliwa z oliwek z czosnkiem do nacierania
Sposób przygotowania:
Wymieszaj drożdże, wodę i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i dodaj do nich drożdże. Wyrób bardzo krótko na gładkie, lepkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Uformuj wyrośnięte ciasto w kulę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozciągnij ciasto za pomocą palców i odrobiny mąki do średnicy około 25 cm (wcześniej lekko oprósz papier mąką). Rozsmaruj hummus pomidorowy na cieście, ułóż dodatki i piecz w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut.
W przygotowaniu pomogą ci:
0












