Wege burger z fasoli

Składniki:
- 300 g fasoli z puszki
- 150 g pomidorów
- 100 g bułki tartej
- 150 g czerwonej papryki
- 130 g marchwi
- 120 g cebuli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 g keczupu
- 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
- 2 łyżeczki oregano
- 1 jajko
- sos tabasco do smaku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę, cebulę i marchew pokrój w kostkę i podsmażaj na gorącym oleju przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory pozbawione środka oraz nasion i pokrojone w kostkę. Jeszcze raz krótko podsmaż mieszankę.
Fasolę pozbawioną zalewy zmiel w robocie, dodaj keczup, bułkę tartą, czosnek, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przyprawami i pozostaw do ostygnięcia. Z mieszanki formuj placki i grilluj na posmarowanym olejem grillu z obu stron.
Podawaj z marynowaną czerwoną cebulą, sałatą lodową, pomidorem, domową bułką i pikantnym sosem.
Marynowana cebula:
Fasolę pozbawioną zalewy zmiel w robocie, dodaj keczup, bułkę tartą, czosnek, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw przyprawami i pozostaw do ostygnięcia. Z mieszanki formuj placki i grilluj na posmarowanym olejem grillu z obu stron.
Podawaj z marynowaną czerwoną cebulą, sałatą lodową, pomidorem, domową bułką i pikantnym sosem.
Marynowana cebula:
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki ciemnego cukru
0








