Uwielbiamy czekoladowe torty.
IJeśli szalejesz za czekoladą i tortami, zakochasz się w tych dwóch przepisach:

Pieczony tort czekoladowy
Składniki:
4 tabliczki wysokiej jakości gorzkiej czekolady (400 g), 200 g masła, 6 jajek (żółtek i białek), 18 g cukru kryształ. Do dekoracji: starta czekolada, bita śmietana, truskawki
W kąpieli wodnej rozpuść masło i dodaj połamaną czekoladę. W misce ubij białka z cukrem, dodaj żółtka, a na koniec wmiieszaj rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 170°C przez 30 minut. Odstaw tort do powolnego ostygnięcia na następny dzień. Przed podaniem ozdób go startą czekoladą, bitą śmietaną i truskawkami.

Czekoladowy przekładaniec
Kakaowy korpus- 5 jajek
- 167 g drobnego cukru
- 110 g mąki tortowej
- 40 g kakao
Krem angielski
- 250 g mleka
- 250 g śmietanki
- 100 g żółtek
- 50 g drobnego cukru
- 6 plastrów żelatyny
Krem angielski służy jako baza do przygotowywania różnych czekoladowych musów (pianek) - gorzkiej, mlecznej, Dulcey oraz białej - z których składa się cały tort.
Mus czekoladowy
Krem angielski podziel na 4 części. Cztery rodzaje wysokiej jakości czekolad (najlepiej marki Valrhona) - gorzką, mleczną, typ Dulcey oraz białą - po 50 g każda rozgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z podzielonym kremem. Ubij 250 g śmietany i gęstą śmietaną podziel między kremy.
Utwórz tort układając jedną warstwę na drugiej na korpusie od najmasywniejszego do najlżejszego.
0








