DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyUprawiasz zioła? Wiemy jak maksymalnie wykorzystać ich plony

Uprawiasz zioła? Wiemy jak maksymalnie wykorzystać ich plony

Wiemy jak maksymalnie wykorzystać ich plony - obrazek
Masz własny zielnik w ogrodzie lub na balkonie? Uprawiasz zioła w doniczkach na parapecie? Niedługo będziesz szukać pomysłu, co zrobić ze zbiorami tych aromatycznych roślin. Mamy dla Ciebie kilka praktycznych rozwiązań, które pomogą Ci mądrze, efektywnie i szybko poradzić sobie z ziołami.
Pietruszkę, szczypiorek, bazylię, oregano, tymianek, kolendrę albo rukolę możesz całkiem łatwo uprawiać samodzielnie. Nawet jeśli nie masz ogrodu, balkonu, doniczek, a nawet sklepu z nasionami i ziemią w okolicy. Wystarczy zamówić zestaw, który zawiera wszystko, co niezbędne do uprawy ziół. Zasiani ich nie zajmie Ci dużo czasu i zanim się obejrzysz Twój parapet się zazieleni.
Liście lub gałązki ziół możesz bez krojenia czy siekania „wrzucić” do specjalnej praski, zamrozić, a następnie odkroić albo zetrzeć potrzebną ilość prosto do garnka z potrawą. Reszta ziół poczeka w zamrażarce do następnego razu.
Zioła możesz wykorzystać do przyprawiania wielu dań, lub dodać je świeże lub suszone do oliwy z oliwek razem z innymi dodatkami. Potrzebny będzie Ci tylko mały lub duży dozownik na olej z sitkiem. Więcej informacji znajdziesz w artykule o tym jak przygotować olej z ziołowym aromatem.
Zioła możesz przechowywać w zamrażarce także w uniwersalnych mini pojemniczkach. Będą one przydatne także do mrożenia innych smakołyków, takich jak owocowe musy, przeciery lub sosy, w małej ilości.
Na szczególną uwagę zasługuje dodawanie świeżych ziół do napojów – w lecie nie ma nic bardziej orzeźwiającego od wody z sokiem z cytryny, miętą albo melisą. Żeby zioła nie plątały się podczas picia między zębami wykorzystaj dzbanek z sitkiem.
Coś na orzeźwienie może przydać się także na spacerze, wycieczce rowerowej albo w pracy. Dlatego mamy w asortymencie także butelkę z sitkiem, która została wyróżniona światowej rangi nagrodą za design. Wybierz jeden z czterech kolorów i miej ziołowy napój zawsze pod ręką – nie ważne dokąd wybierzesz się w lecie