DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyUpiecz na Wielkanoc smakołyki, które zachwycą Twoich gości

Upiecz na Wielkanoc smakołyki, które zachwycą Twoich gości

Przepisy
9.04.2019
Truskawkowy wieniec wielkanocny, nadziewane ciasteczka, maślane herbatniki z orzechami nerkowca, a może tradycyjny baranek wielkanocny, który wygląda jak prawdziwy? W tym roku na Wielkanoc przygotuj słodkości za pomocą gadżetów i przepisów od TESCOMY.
Woreczek do zdobienia DELÍCIA 10 szt., 30 cm, 6 dysz - obrazek

Truskawkowy wieniec wielkanocny

Do ciasta będziesz potrzebować:
  • 250 ml wody
  • szczyptę soli
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • 88 g masła
  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 5 jajek średniej wielkości
  • 20 g płatków migdałowych do posypania
do kremu cukierniczego
  • 500 ml mleka
  • 1 laskę wanilii
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 40 g skrobi kukurydzianej
do masy śmietankowej
  • 170 g śmietany kremówki
  • 170 g mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy + wanilia
 do czekoladowego kremu ganache
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g śmietany kremówki
  • cukier puder do oprószenia
 
Sposób przygotowania kremu cukierniczego: Mleko z dodatkiem ziarenek wanilii zagotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać skrobię, zalać wrzącym mlekiem, umieścić w garnku i pogotować. Gotową masę przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Następnie ubić na gładką masę.
 
Sposób przygotowania kremu śmietankowego: Śmietanę ubić z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Sposób przygotowania kremu ganache: Czekoladę zalać gorącą śmietaną i rozpuścić – czekoladowy ganache jest gotowy.
 
Przygotowanie:
Przygotować ciasto parzone: wodę z masłem, cukrem i solą zagotować. Do wrzątku dodać mąkę i gotować do czasu aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek garnka. Po wystudzeniu do masy należy pojedynczo wmieszać jajka. 2/3 ciasta nanieść na papier do pieczenia, formując je w wieniec o średnicy 20 cm i posypać go płatkami migdałów. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 24 minuty, następnie w temperaturze 180 stopni Celsjusza jeszcze 12 minut. Z reszty ciasta w takim sam sposób uformować niższy wieniec o takiej samej średnicy.

Upieczony, wyższy wieniec przekroić i spodnią część ciasta napełnić kremem cukierniczym. Na warstwie kremu umieścić spodnią część przekrojonego niższego wieńca, napełnić ją czekoladowym ganache, na górę wyłożyć kawałki truskawek i przykryć górną częścią niższego wieńca. Za pomocą rękawa cukierniczego nanieść krem śmietankowy na wierzch i boki niższego wieńca. Na górze umieścić górną część wyższego wieńca i oprószyć cukrem pudrem.
Wykrawacze z pieczątką DELÍCIA, 3 szt., dinozaury
Pieczątka do ciastek DELÍCIA, 6 motywów wielkanocnych - obrazek

Chrupiące herbatniki z orzechami nerkowca

Będziesz potrzebować
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g drobno zmielonych orzechów nerkowca
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić na chwilę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkować, wykrawać i wytłaczać stemplem wybrane kształty. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Foremki na ciasteczka nadziewane DELÍCIA, 3 wzory wielkanocne - obrazek
Przepis na wielkanocne ciasteczka nadziewane – „ule” (ok. 60 szt.)
Korpusy do nadziewania:
  • 300 g mielonych orzechów włoskich
  • 300 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżka rumu
Składniki wymieszać, zagnieść ciasto, pozostawić w lodówce do schłodzenia, następnie za pomocą foremki przygotować ciastka z otworem.

Tradycyjne kremowe nadzienie:
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy (13 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka rumu
Masło ubić z cukrem waniliowym. W gorącej kąpieli wodnej ubijać jajka z cukrem kryształem aż masa zgęstnieje, następnie odstawić z kuchenki i ubijać do wystudzenia. Delikatnie wymieszać ze sobą obie masy dodając rum. Do smaku dodać garść mielonych orzechów lub pokruszonych biszkoptów. Za pomocą łyżeczki nadziewać ciastka przygotowanym kremem.

Wskazówka: wierzchołki ciastek można przed nadziewaniem kremem wypełnić odrobiną marmolady porzeczkowej.

Kremowe nadzienie z budyniem:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • budyń waniliowy przygotowany z 250 ml mleka i 100 g cukru
  • 2 – 3 łyżki rumu
Masło ubić z cukrem następnie delikatnie wmieszać wystudzony budyń i rum. Ciastka nadziewać za pomocą dekoratora lub rękawa cukierniczego z dyszą.

Kółeczka (kruche ciasto): 140 g mąki pszennej, 100 g masła, 40 g cukru pudru, 1 żółtko. Zagnieść jednolite cisto, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować płat ciasta o grubości ok. 3 mm i wykrawać kółeczka. Piec w piekarniku na złoto, wystudzonymi kółeczkami zamknąć nadziane ciasteczka.
Forma ceramiczna baranek DELÍCIA - obrazek

Tradycyjny baranek wielkanocny


Składniki
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • piana ubita z 4 białek
  • 240 g mąki pszennej
Cukier, jajka, żółtka, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny zmiksować na puszystą masę, do której następnie dodać pianę z białek i mąkę. Formę natłuścić Olejem do form do pieczenia DELÍCIA (art. 630687) lub dokładnie wysmarować tłuszczem jadalnym i obsypać mąką. Ciasto przelać do formy i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Gotowego baranka przenieść w formie nad odpowiednią podkładkę, odwrócić do góry dnem i wyjąć.

Wskazówka: Jeśli po upieczeniu baranka nie można wyjąć z formy, należy ją przykryć wilgotną ściereczką i po ok. 10 minutach ponownie próbować wyjąć baranka.