Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyUle z matchą i nadzieniem truskawkowym

Ule z matchą i nadzieniem truskawkowym

Nadziewane ciasteczka pszczele ule w kolorze zielonym z różowym nadzieniem w środku. Ciasteczka przypominają choinki oprószone śniegiem, ponieważ są posypane cukrem pudrem. Obok ciasteczek widać żółtą foremkę w kształcie ula z tworzywa sztucznego.

Składniki:

25 szt.
Na ciasto:
  • 120 g biszkoptów dla dzieci
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • skórka z pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki mielonej wanilii
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka herbaty matcha w proszku
  • cukier puder do posypania formy
Nadzienie:
  • 50 g miękkiego masła
  • 80 g dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • ok. 25 biszkoptów do wykończenia

Sposób przygotowania

Zblenduj biszkopty na pył, wymieszaj z cukrem pudrem, wanilią i matchą. Dodaj miękkie masło, skórkę z pomarańczy, mleko i wyrób w robocie lub ręcznie gładkie, elastyczne i lekko lepkie ciasto. Odłóż
je na 10 minut do lodówki. Ubij masło na nadzienie na pianę, dodaj dżem truskawkowy z sokiem pomarańczowym i ubijaj przez kolejne 2 minuty, aby wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Odłóż gotowe nadzienie. Zacznij formować ule. Zamkniętą foremkę lekko wysyp cukrem pudrem, napełnij ją ciastem i uformuj wgłębienie elementem do wydrążania. Otwórz foremkę, wyjmij ul i odłóż do stojaka. Napełnij ule przy pomocy woreczka do zdobienia przygotowanym nadzieniem truskawkowym i przykryj każdą sztukę biszkoptem. Gotowe ule odstaw na krótko do lodówki, aby stężały.

Zainspiruj się: