DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyUdko zajęcze na białym winie w szybkowarze

Udko zajęcze na białym winie w szybkowarze

Przepisy
24.11.2020

Składniki:

4 udka zajęcze, 200 ml białego wina, 150 g marchwi, 150 g pietruszki, 150 g selera, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, boczek do nadziewania, cukier i ocet do smaku, sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon, dżem malinowy

Udka nadziej boczkiem, przypraw solą i pieprzem i podpiecz na smalcu w szybkowarze. Następnie wyjmij udka i odłóż na bok. Do sosu, który wyciekł z mięsa dodaj pokrojone w kostkę warzywa i podsmaż. Włóż mięso z powrotem do garnka, dolej wina i gotuj, aż alkohol wyparuje (około 5 minut). Dodaj wszystkie przyprawy i duś w szybkowarze, aż będzie miękkie, przez koło 30 minut. Wyjmij miękkie mięso, przepuść sos przez cedzak o drobnych oczkach, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem. Na koniec wmieszaj kwaśną śmietanę i podawaj z malinowym dżemem oraz szklanką białego wina.