Truskawkowa panna cotta

Składniki:
Na 4 porcje:- 400 ml śmietanki 30%.
- 120 ml mleka
- 90 g cukru kryształ
- 6 g żelatyny w płatkach
- ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
W międzyczasie podgrzewaj mleko i śmietankę w rondelku przez 3 minuty. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy do smaku i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
Odstaw na bok i wmieszaj wyciśniętą z wody żelatynę. Dokładnie wymieszaj żelatynę i pozostaw do rozpuszczenia.
Masę przelej do foremek i schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Panna cotta świetnie smakuje z sosem z lekko podgotowanych truskawek, cukru i soku z cytryny.
W międzyczasie podgrzewaj mleko i śmietankę w rondelku przez 3 minuty. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy do smaku i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
Odstaw na bok i wmieszaj wyciśniętą z wody żelatynę. Dokładnie wymieszaj żelatynę i pozostaw do rozpuszczenia.
Masę przelej do foremek i schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Panna cotta świetnie smakuje z sosem z lekko podgotowanych truskawek, cukru i soku z cytryny.
Ułatwią przygotowanie:
0












