info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyTruskawkowa panna cotta

Truskawkowa panna cotta

Przepisy
19.05.2025
opis: deser panna cotta polana truskawkowym sosem leży na brązowych ceramicznych talerzykach. Deser udekorowany jest listkami mięty i pokrojonymi truskawkami. Obok stoją nierdzewne foremki do przygotowywania panna cotty.

Składniki:

Na 4 porcje:
  • 400 ml śmietanki 30%.
  • 120 ml mleka
  • 90 g cukru kryształ
  • 6 g żelatyny w płatkach
  • ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Namocz żelatynę w zimnej wodzie.

W międzyczasie podgrzewaj mleko i śmietankę w rondelku przez 3 minuty. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy do smaku i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.

Odstaw na bok i wmieszaj wyciśniętą z wody żelatynę. Dokładnie wymieszaj żelatynę i pozostaw do rozpuszczenia.

Masę przelej do foremek i schładzaj w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Panna cotta świetnie smakuje z sosem z lekko podgotowanych truskawek, cukru i soku z cytryny.

Ułatwią przygotowanie: