DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Tres Leches

Przepisy
15.02.2022
Składniki:
Korpus
  • 225 g drobnego cukru
  • 165 g mąki tortowej
  • 80 ml mleka
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy do smaku
Mleczna masa
  • 200 g niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 60 g pełnotłustego mleka
Topping
  • 250 ml śmietany 33%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mielony cynamon do posypania
 
Oddziel żółtka od białek, żółtka ubij na wysokich obrotach z ¾ cukru. Dodaj mleko z wanilią i wymieszaj. Odłóż mieszankę. Białka ubij na wysokich obrotach, jak tylko zaczną gęstnieć zacznij stopniowo dodawać pozostały cukier. Ubij na sztywną pianę. Ubite żółtka, a następnie ubite białka pomału wmieszaj do mieszanki z mąki, proszku do pieczenia i soli. Wymieszaj na ciasto.

Ciasto wlej do formy lub naczynia do zapiekania nasmarowanego masłem i wysypanego mąką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 35 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia, następnie gotowy korpus ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Wymieszaj wszystkie rodzaje mleka i wylej na ponakłuwany korpus. Rozetrzyj do brzegów i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ubij śmietanę z cukrem i nałóż na korpus. Na koniec posyp cynamonem.