Tradycyjne pierogi z bryndzą

Przygotuj:
- 250 g ziemniaków
- 300 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 250 g ziemniaków
- 250 g bryndzy
- pęczek cebulki dymki (również do udekorowania)
- sól i pieprz
- 100 g boczku
- 300 g kwaśnej śmietany (18%)
- 125 g bryndzy
- cebulka dymka
Sposób przygotowania:
Wszystkie ziemniaki (500 g) ugotuj i drobno zetrzyj. Włóż do miski połowę ziemniaków (drugą połowę odłóż na nadzienie), dodaj mąkę i jajka. Wyrób gęste ciasto, które nie powinno się lepić. Uformuj je na kształt bochenka i przykryj ściereczką. W międzyczasie przygotuj nadzienie mieszając drugą połowę ziemniaków z drobno posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Powstałą mieszankę porządnie wymieszaj i odłóż na bok. Bochenek ciasta rozwałkuj na cienki płat, podpsyp mąką, aby nie lepił się do stolnicy. Wykrawaj foremką kółka, do środka wkładaj nadzienie i przykrywaj, aby ciasto je zamykało. Tak przygotowane pierogi wkładaj do wrzącej osolonej wody. Będą ugotowane w chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedź je i włóż do miski. Pokrój drobno boczek i podsmaż go na patelni. W misce wymieszaj śmietanę z bryndzą. Wyłóż pierogi na talerz, na wierzch połóż śmietanę z bryndzą, posyp boczkiem i cebulką dymką.
Czego będziesz potrzebować:
0















