Tradycyjne czeskie wypieki wielkanocne
Święta Wielkanocne kojarzą się nie tylko z tradycjami, ale także z zapachem domowych wypieków. Mazaniec i judasze to jedne z klasycznych przysmaków, których nie powinno zabraknąć na czeskim świątecznym stole. Wypróbuj sprawdzone przepisy, które zawsze zrobią wrażenie!

Mazanec
Mazaniec to jedna z najstarszych potraw wielkanocnych, której początki sięgają średniowiecza. Wypiekany był jako świąteczny chleb, symbolizujący obfitość i szczęście. W odróżnieniu od zwykłego chleba był wzbogacany mlekiem, masłem i jajkami, które w przeszłości były rzadkimi składnikami. Gospodynie często ozdabiały go krzyżem na powierzchni, co miało przynosić błogosławieństwo i ochronę dla domu.
Składniki:
- 310 g zwykłej mąki
- 125 ml mleka
- 60 g cukru kryształ
- 50 g miękkiego masła
- 40 g rodzynek namoczonych w rumie
- 40 g kandyzowanej skórki cytronu
- 20 g pokruszonych migdałów
- 20 g pokruszonych pistacji
- 10 g miodu
- 10 g świeżych drożdży
- 2 g soli
- 1 średnie jajko
- drobno starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 jajko do smarowania
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- migdały w płatkach do posypania
Procedura:
Do misy wsyp mąkę, rozdrobnione drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy, sól, kardamon, jajko i wymieszaj wszystko w robocie kuchennym. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrób gładkie, nielepiące się ciasto.
Do gotowego ciasto wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Posmaruj mazanec roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Do gotowego ciasto wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Posmaruj mazanec roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Przygotowując mazanec warto mieć je pod ręką:

Judasze
Nazwa judaszy pochodzi od biblijnego Judasza Iskarioty. Ich kształt przypomina sznur, na którym według legendy się powiesił. W Czechach piecze się je w Wielki Czwartek i tradycyjnie smaruje miodem, który ma przynosić zdrowie i chronić przed chorobami.
Składniki:
Na około 24 sztuki:
- 500 g zwykłej mąki
- 70 g masła
- 2 żółtka
- 300 ml śmietany do gotowania
- 80 g cukru pudru
- 25 g drożdży
- 4 g soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka z 1/4 cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej 100 ml śmietany i wsyp łyżkę mąki, odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w misce, dodaj zakwas i wyrób miękkie, nieklejące się ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na 24 kawałki, uformuj z nich bułeczki o długości 20 cm, skręcić je w węzeł przypominający króliczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (podana ilość wystarczy na 2 blachy). Posmaruj judasze jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte judasze ponownie posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż będą złotobrązowe i utwardzą się. Podgrzej miód, odstaw na bok i wrzuć pokrojone w kostkę masło, mieszając, aż się rozpuści. Powstałym sosem miodowym posmaruj upieczone judasze zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Pomogą ci w przygotowaniu:
A czy wiesz, że mamy najpiękniejszą formę na baranka wielkanocnego?
0















