Obraz na pasku powiadomień

Tort lotusowy

Mały tort z kruchymi ciasteczkami Lotus i brązowym kremem leży na białek, porcelanowej tacy.

Składniki:

Na ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 65 ml oleju rzepakowego
  • 450 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 ml mleka
  • 4 jajka
  • 100 g herbatników Lotus + do dekoracji
Krem:
  • 600 g serka śmietankowego
  • 300 g kremu Lotus
  • 60 ml bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż trzy identyczne formy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Ubij ręcznym mikserem na puszystą pianę miękkie masło z olejem i cukrem, zajmie to kilka minut. W osobnej misce przygotuj sypką mieszankę mieszając mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstaw na bok. Do ubitego masła dodaj po jednym jajku, każde dokładnie wymieszaj, a dopiero potem dodaj kolejne. Dodaj połowę sypkiej mieszanki, wlej mleko i resztę mieszanki, ubijaj do uzyskania gładkiego ciasta - uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, ponieważ ciasto mogłoby się zważyć. Delikatnie wmieszaj grubo pokrojone ciastka Lotus. Ciasto wlej do przygotowanych foremek i piecz około 30 minut do suchego patyczka. Upieczone korpusy pozostaw do ostygnięcia w formach na 10 minut, a następnie przenieś je na kratkę do studzenia.

Krem do nadzienia i dekoracji przygotuj ubijając serek śmietankowy ze śmietaną i kremem Lotus. Pierwszy korpus posmaruj warstwą kremu, przykryj drugim korpusem, ponownie posmaruj i przykryj ostatnim, trzecim korpusem. Za pomocą szpatułki rozprowadź krem na obwodzie i na wierzchu. Resztę kremu przełóż do woreczka z dyszą zdobiącą i udekoruj wierzch tortu, na koniec dodaj ciasteczka Lotus. Tort odstaw do lodówki, aby stężał, a następnie podawaj.

Zainspiruj się: