Tort lotusowy

Składniki:
Na ciasto:- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 65 ml oleju rzepakowego
- 450 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 ml mleka
- 4 jajka
- 100 g herbatników Lotus + do dekoracji
- 600 g serka śmietankowego
- 300 g kremu Lotus
- 60 ml bitej śmietany
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż trzy identyczne formy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Ubij ręcznym mikserem na puszystą pianę miękkie masło z olejem i cukrem, zajmie to kilka minut. W osobnej misce przygotuj sypką mieszankę mieszając mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstaw na bok. Do ubitego masła dodaj po jednym jajku, każde dokładnie wymieszaj, a dopiero potem dodaj kolejne. Dodaj połowę sypkiej mieszanki, wlej mleko i resztę mieszanki, ubijaj do uzyskania gładkiego ciasta - uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, ponieważ ciasto mogłoby się zważyć. Delikatnie wmieszaj grubo pokrojone ciastka Lotus. Ciasto wlej do przygotowanych foremek i piecz około 30 minut do suchego patyczka. Upieczone korpusy pozostaw do ostygnięcia w formach na 10 minut, a następnie przenieś je na kratkę do studzenia.
Krem do nadzienia i dekoracji przygotuj ubijając serek śmietankowy ze śmietaną i kremem Lotus. Pierwszy korpus posmaruj warstwą kremu, przykryj drugim korpusem, ponownie posmaruj i przykryj ostatnim, trzecim korpusem. Za pomocą szpatułki rozprowadź krem na obwodzie i na wierzchu. Resztę kremu przełóż do woreczka z dyszą zdobiącą i udekoruj wierzch tortu, na koniec dodaj ciasteczka Lotus. Tort odstaw do lodówki, aby stężał, a następnie podawaj.
Krem do nadzienia i dekoracji przygotuj ubijając serek śmietankowy ze śmietaną i kremem Lotus. Pierwszy korpus posmaruj warstwą kremu, przykryj drugim korpusem, ponownie posmaruj i przykryj ostatnim, trzecim korpusem. Za pomocą szpatułki rozprowadź krem na obwodzie i na wierzchu. Resztę kremu przełóż do woreczka z dyszą zdobiącą i udekoruj wierzch tortu, na koniec dodaj ciasteczka Lotus. Tort odstaw do lodówki, aby stężał, a następnie podawaj.
Zainspiruj się:
0












