info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyTartaletki z jeżynami

Tartaletki z jeżynami

Widok z góry na tartaletki z różowym kremem udekorowane malinami, jeżynami i porzeczkami. Tartaletki leżą na brązowym, ceramicznym talerzu. W tle forma na tartaletki.

Składniki:

Na 12 sztuk, na ciasto :
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g mąki tortowej
  • 125 g masła
  • skórka z cytryny do smaku
Nadzienie jeżynowe :
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki dżemu jeżynowego
  • 1 łyżeczka suszonych malin w proszku
  • świeże jeżyny i inne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dokładnie wyrób gładkie ciasto ze wszystkich składników i pozostaw je w lodówce do następnego dnia. Wyłóż formę ciastem zawsze pozostawiając wgłębienie na nadzienie tartaletek. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut na złoty kolor.

W międzyczasie przygotuj czekoladowy ganache. Podgrzej śmietankę w rondelku do temperatury wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę, ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw do ostygnięcia. Do ganache dodaj dżem jeżynowy i suszone maliny w proszku, dokładnie wymieszaj po raz ostatni i przelej masę do ostudzonych tartaletek. Na koniec udekoruj świeżymi owocami.

Pomogą w przygotowaniu: