Tartaletki z jeżynami

Składniki:
Na 12 sztuk, na ciasto :- 1 żółtko
- 60 g cukru pudru
- 200 g mąki tortowej
- 125 g masła
- skórka z cytryny do smaku
- 100 ml śmietanki 30%
- 150 g białej czekolady
- 2 łyżeczki dżemu jeżynowego
- 1 łyżeczka suszonych malin w proszku
- świeże jeżyny i inne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Dokładnie wyrób gładkie ciasto ze wszystkich składników i pozostaw je w lodówce do następnego dnia. Wyłóż formę ciastem zawsze pozostawiając wgłębienie na nadzienie tartaletek. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut na złoty kolor.
W międzyczasie przygotuj czekoladowy ganache. Podgrzej śmietankę w rondelku do temperatury wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę, ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw do ostygnięcia. Do ganache dodaj dżem jeżynowy i suszone maliny w proszku, dokładnie wymieszaj po raz ostatni i przelej masę do ostudzonych tartaletek. Na koniec udekoruj świeżymi owocami.
W międzyczasie przygotuj czekoladowy ganache. Podgrzej śmietankę w rondelku do temperatury wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę, ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw do ostygnięcia. Do ganache dodaj dżem jeżynowy i suszone maliny w proszku, dokładnie wymieszaj po raz ostatni i przelej masę do ostudzonych tartaletek. Na koniec udekoruj świeżymi owocami.
Pomogą w przygotowaniu:
0












