DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyTarta z czereśniami? To jest TO!

Tarta z czereśniami? To jest TO!

Przepisy
19.06.2016
Tarta z czereśniami - obrazek
Zaczyna się sezon na czereśnie! Czy wiesz, że czereśnie potrafią w zaledwie kilka dni doskonale oczyścić organizm i mają pozytywny wpływ na Twoje stawy? Kup je już dziś i przygotuj z nich ciasto, podaj z lodami lub zrób z nich smoothie.

Uwielbiasz czereśnie, ale ich pestki doprowadzają Cię do szewskiej pasji? Jak zawsze mamy na to sposób. Użyj drylownicy do czereśni, dzięki której w mgnieniu oka wydrylujesz całe kilogramy. Podsuwamy Ci także przepis, dzięki któremu z łatwością przygotujesz wyśmienitą tartę z czereśniami. Gwarantujemy, że po usłyszeniu niezliczonej ilości pochwał, zarumienisz się.
 
Szybka tarta z czereśniami i twarogiem
 
Czego będziesz potrzebować:
ciasto francuskie
olej lub masło do wysmarowania formy

Nadzienie

TWAROGOWE:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
CZEREŚNIOWE:
  • ok. 750 g wydrylowanych czereśni
  • dwie płaskie łyżki cukru pudru
  • dwie płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
  • dwie łyżki rumu 
  • szczypta cynamonu
Drylownica do wisni HANDY - obrazek
Przygotowanie
  1. Rozwałkuj ciasto, włóż do wysmarowanej olejem lub masłem formy, obetnij wystające kawałki ciasta i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
  2. Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, sokiem z cytryny, budyniem i całą masę wyłóż na ciasto.
  3. Wydryluj umyte i pozbawione ogonków czereśnie.
  4. Dodaj do nich rum, skrobię, cynamon, cukier i wymieszaj. Wyłóż na masę twarogową.
  5. Piecz ok. 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C.
  6. Przed podaniem wystudź.
Wskazówka: Forma z falistym brzegiem okrągła GUSTO 29 cm
Tarta z czereśniami? - obrazek