DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Szarlotka francuska

Przepisy
4.09.2023

Składniki: 

  • 4 większe jabłka 
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 2 jajka
  • 150 g mąki krupczatki
  • 115 g drobnego cukru
  • 8 łyżek rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: 

Za pomocą Obieraka i krajalnicy do jabłek HANDY pokrój jabłka na plasterki, włóż do miski i zalej rumem. Pozostaw na chwilę do nasiąknięcia. W międzyczasie ubij na pianę jajka z cukrem, stale mieszając dodaj ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Na koniec wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do natłuszczonej i wysypanej mąką formy wlej ciasto, na niej ułóż warstwami marynowane w rumie jabłka, delikatnie dociśnij je do ciasta i polej wszystko resztą alkoholu z miski. Piecz 50–60 minut180°C.

Bez nich się nie obejdziesz: