DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySyrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Przepisy
8.04.2024
opis: na płóciennej serwetce stoi butelka z klipsem wypełniona ciemnym syropem z mniszka, po prawej dwie kolorowe szklanki - zielona i pomarańczowa, obie wypełnione syropem. Wokół na serwetce rozrzucone zerwane kwiaty mniszka. W tle zielona łąka z rosnącymi mniszkami lekarskimi.
 

Będziesz potrzebować:

  • 700 ml wody
  • 400 g drobnego cukru
  • 70 g kwiatów mniszka lekarskiego
  • 60 g miodu
  • 1 cytryna pokrojona na plasterki

Sposób przygotowania:

Kwiaty umyj i pozostaw do wyschnięcia. Następnie pozbaw ich kielichów, aby syrop nie był zbyt gorzki. Tak oczyszczone kwiaty włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Zakryj garnek i pozostaw do zaparzenia przez noc. Na drugi dzień przecedź syrop do innego garnka, dodaj cukier, miód i cytrynę. Ponownie doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj delikatnie przez około 1 godzinę, aż ilość płynu zredukuje się o około połowę. Gotowy syrop przelej do szklanej butelki lub słoika.
 

Mogą się przydać: