info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisySouvlaki z dipem tzatziki

Souvlaki z dipem tzatziki

Widok z góry na grillowane souvlaki na szarym, ceramicznym talerzu o owalnym kształcie. Po lewej ceramiczna solniczka i pieprzniczka przypominające kamienie w białej i szarej barwie. Po prawej szara miseczka z dipem tzatziki i większa miseczka z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.

Składniki:

  • 600 g mięsa z kurczaka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • suszone oregano do smaku
  • świeży rozmaryn do smaku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do pieczenia
Na tzatziki:
  • ogórek sałatkowy
  • 100 g jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeży koperek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrój kurczaka na równej wielkości kawałki. W misce wymieszaj jogurt, cukier, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny, czosnek, oregano i rozmaryn. Dodaj sok z cytryny do smaku. Dodaj mięso do miski i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do marynowania na około 3 godziny. Podziel mięso na szaszłyki i grilluj lub smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.


Obierz ogórka, usuń nasiona, zetrzyj na tarce, dodaj sól i pozwól ogórkowi puścić wodę, odciśnij i przełóż do miski. Dodaj zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, posiekany koperek, jogurt grecki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Pomogą w przygotowaniu: