Souvlaki z dipem tzatziki

Składniki:
- 600 g mięsa z kurczaka
- 150 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cukru
- suszone oregano do smaku
- świeży rozmaryn do smaku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do pieczenia
- ogórek sałatkowy
- 100 g jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- świeży koperek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrój kurczaka na równej wielkości kawałki. W misce wymieszaj jogurt, cukier, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny, czosnek, oregano i rozmaryn. Dodaj sok z cytryny do smaku. Dodaj mięso do miski i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do marynowania na około 3 godziny. Podziel mięso na szaszłyki i grilluj lub smaż ze wszystkich stron na złoty kolor.
Obierz ogórka, usuń nasiona, zetrzyj na tarce, dodaj sól i pozwól ogórkowi puścić wodę, odciśnij i przełóż do miski. Dodaj zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, posiekany koperek, jogurt grecki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Obierz ogórka, usuń nasiona, zetrzyj na tarce, dodaj sól i pozwól ogórkowi puścić wodę, odciśnij i przełóż do miski. Dodaj zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, posiekany koperek, jogurt grecki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Pomogą w przygotowaniu:
0












