Soczewica na kwaśno

Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 liście laurowe
- 1 średnia cebula
- oliwa z oliwek
- drobno posiekany czosnek do smaku
- sól i pieprz
- ocet do smaku
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka roztopionego masła lub oleju
Sposób przygotowania:
Podsmaż cebulę na oleju. Dodaj marchewkę, czosnek i krótko podsmaż. Dodaj soczewicę, dodaj trzy razy więcej wody niż soczewicy. Gotuj przez 20 minut. Zagęść zasmażką, następnie krótko zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i octem.
Nasza rada: Podawaj z grillowaną kiełbasą, ogórkiem, smażoną cebulą lub jajkami przygotowanymi na różne sposoby.
Nasza rada: Podawaj z grillowaną kiełbasą, ogórkiem, smażoną cebulą lub jajkami przygotowanymi na różne sposoby.
Pomogą w przygotowaniu:
0












