Słony baranek wielkanocny

Przygotuj:
• 350 g wędzonego mięsa• 200 g jasnego chleba bez skórki lub bułek
• 50 g świeżych młodych pokrzyw
• 50 g świeżego czosnku niedźwiedziego
• 7 jajek
• 1 cebula
• 1 szalotka
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1 łyżeczka rozgniecionego w moździerzu kopru włoskiego
• 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
• gałka muszkatołowa do smaku
• sól i pieprz
• masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Podsmaż na oleju cebulę i szalotkę, dodaj wędzone mięso, lekko podsmaż i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie posiekaj pokrzywy i czosnek na małe kawałki i dodaj do chleba. Następnie dodaj jajka, tymianek, koper włoski i gałkę muszkatołową i dopraw solą oraz pieprzem. Zachowaj umiar podczas solenia, ponieważ wędzone mięso może być słone samo w sobie. Ostrożnie wymieszaj ostudzone mięso z pozostałymi składnikami. Umieść mieszankę w wysmarowanej masłem formie i piecz w temperaturze 180˚C przez około 45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.











