• Zaloguj się
  • Zaloguj się

Sernik jagodowy

Przepisy
7.06.2024
 

Składniki:

  • 500 g ricotty
  • 300 g jagód lub borówek
  • 200 g klasycznych herbatników
  • 150 g kremowego sera
  • 150 g kwaśnej śmietany (creme fraiche)
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 8 listki żelatyny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • pasta waniliowa do smaku
Herbatniki rozkrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Mieszanką wyklej dno okrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 22 cm) i odstaw do lodówki, aby stężała. Ricottę, kremowy ser, kwaśnią śmietanę, cukier, startą skórkę cytryny oraz wanilię krótko wymieszaj.
 
Zamocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw do nasiąknięcia na około 10 minut. Zblenduj 100 g jagód, odcedź sok i podgrzej go. Dodaj odciśniętą z wody żelatynę i podgrzej (nie gotuj), aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw do częściowego ostygnięcia.
 
Na koniec do przygotowanej mieszanki delikatnie wmieszaj 200 g całych jagód oraz przygotowany sok z żelatyną i wlej wszystko do przygotowanej formy, a następnie odstaw na około 3 godziny do lodówki do stężenia. Potem wylej na korpus ciasta jagodową galaretkę i znów pozostaw do schłodzenia, najlepiej do następnego dnia.
 

Jagodowa galaretka

 

Składniki:

 
Zamocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw do nasiąknięcia na około 10 minut. Gotuj jagody w wodzie przez bardzo krótki czas, zblenduj je i odcedź. Do jagodowego soku dodaj odciśniętą z wody żelatynę i podgrzej (nie gotuj), aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw do częściowego ostygnięcia.
 

Przyda się: