Rwany chlebek czosnkowy

Przygotuj:
- 400 g zwykłej mąki
- 1 paczkę suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 180 ml mleka
- 125 g roztopionego masła
- 4 ząbki czosnku
Procedura:
Wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier w misce. Dodaj jajka, roztopione letnie masło i letnie mleko. Wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przygotuj roztopione masło i wymieszaj ze startym czosnkiem. Wyrośnięte ciasto zagnieć i podzieli na pożądaną liczbę kawałków. Zanurz każdy kawałek w maśle i czosnku przed włożeniem do formy. Gdy wszystkie kawałki zostaną włożone, posyp je nasionami, przykryj ostrożnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Zdejmij folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut.












